A magyar animáció legnépszerűbb egész estés filmjeként jegyzett Lúdas Matyi Fazekas Mihály verses elbeszélésének feldolgozása Dargay Attila rendezésében. A Lúdas Matyira megjelenésekor mintegy 2,5 millió néző váltott jegyet a mozikban, sikere azóta is töretlen. Az elbeszélésből Nepp József, Romhányi József és Dargay írták meg a forgatókönyvet, amelyből árad a jóízű humor, a karikírozó stílusnak és a sziporkázó párbeszédeknek köszönhetően a nevetés garantált. Az emberkaraktereket Jankovics Marcell tervezte, aki közel két évig dolgozott a figurákon. A szegény, de eszes libapásztor fiú történetét elmesélő Lúdas Matyi időtlen mestermű, minden korosztálynak tanulságos és mulatságos.

A Pannónia Filmstúdió alapításának 65. jubileumát ünnepeljük idén. Az 1957-ben létrejött legendás műhelyben több generáció számára is meghatározó alkotások készültek, mint a Vuk, a Pom Pom meséi, a Macskafogó, a Lúdas Matyi és sok-sok izgalmas rövidfilm is. A magyar kultúra napja alkalmából Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Varsányi Ferenc, valamint Keresztes Dóra és Orosz István egy-egy alkotásával kínál ízelítőt a Nemzeti Filmintézet a Pannónia Filmstúdió gazdag hagyatékából.

A Nap és a Hold elrablása, Reisenbüchler Sándor animációs rövidfilmje (1968)

Juhász Ferenc népmese-feldolgozásában az emberi gonoszság következtében eltűnnek az égitestek az égboltról.

Szvit, Richly Zsolt animációs rövidfilmje (1969)

Öt közismert magyar népdal csendül fel az etűdben, a dalok képi megjelenítéséhez a magyar népi díszítőművészet letisztult motívumai adják a sorvezetőt.

Hídavatás, Jankovics Marcell animációs rövidfilmje (1969)

A hatalom kritikája és a protokoll üres formáinak kifigurázása, amit valós esemény inspirált: az 1960-as évek első felében volt az Erzsébet híd rekonstrukciója és az újjáépített híd átadása.

Mézes-táncos, Varsányi Ferenc animációs rövidfilmje (1975)

A film különlegessége, hogy a főszereplők marcipánból készültek, a népdalok a Sebő Együttes előadásában csendülnek fel, a dalokat a fiatal Sebestyén Márta énekelte, akinek ez volt az első filmes közreműködése.

Garabonciák, Keresztes Dóra és Orosz István animációs filmje (1985)

Az ősi varázsszövegekre épülő film archaikus elemekkel, a sámánhit emlékeivel egyike a magyar animáció leghipnotikusabb alkotásainak.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben érhetők el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 400 magyar film közül válogathat a közönség.

Nyitókép: Lúdas Matyi. Forrás: NFI