A Petőfi Kulturális Ügynökség az őszi szünet hétvégéjén ingyenes, családi programsorozatot rendez a szentendrei MANK Galériában.

Az egész napos rendezvénysorozaton belül a családok minden tagja találhat magának kreatív foglalkozást. Az összművészet jegyében szervezett események a galéria aktuális, Megszakítatlan anya című kiállításához csatlakozik.

Délelőtt 11 órától Értsd a Kortárst! előadás kezdődik Benyovszky-Szűcs Domonkos vezetésével. Lépten-nyomon találkozhatunk ugyanis azzal a jelenséggel, hogy az idealizálás megközelíthetetlenné teszi az anyaság összetett jelenségét. Annak ellenére, hogy a művészet sok évezredes toposzáról van szó, az anya képe ma is rengeteg tabuval övezett. Kik tudnának erről hitelesebb hangon szólni, mint a művész anyák? Az Értsd a Kortárst! Kiállítás+ programjában a nemzetközi kortárs művészeti színtér legfontosabb alkotóinak szemüvegén keresztül tekinthetünk a kiállítás által felvetett kérdésekre.

Ezt követően, 13 és 15 óra között a kiállítás művészeivel lehet beszélgetni, akik személyesen osztják meg a műveik inspirációit és háttértörténetét. Ezzel párhuzamosan, 13 és 18 óra között folyamatosan tartanak kézműves foglalkozásokat is. Fajgerné Dudás Andrea a szülőket és a gyermekeket közös alkotómunkába vonja be. Mellette az M-ART Egyesület közreműködésével természetből inspirálódó, őszi tematikájú játékos alkotás következik. Itt lehetőség lesz tökfaragásra és őszi terményekből ékszerkészítésre is.

A zenés programokat kedvelők 15 órától Juhász László „Zenegyerekeknek” elnevezésű interaktív koncertjébe lehet bekapcsolódni.

A tökfaragásra előzetes bejelentkezés szükséges, melyet az alábbi e-mail címre várnak: alkotomuveszet@petofiugynokseg.hu. Óránként öt-hét jelentkezővel tudnak foglalkozni, ezért a regisztrációkor kérik megjelölni a kiválasztott időpontot is: 13.00–14.00, 14.00–15.00, 15.00–16.00, 16.00–17.00, 17.00–18.00. A faragáshoz szükséges minden eszköz és szakmai segítség biztosított a programon. Mivel azonban a helyszínen csak korlátozott számban lehetséges a dísztökök megvásárlása, ezért kérik, hogy lehetőség szerint mindenki vigye magával a kifaragni kívánt tököt.