E heti programajánlónkban olyan programokat választottunk, ahol a család minden tagja megtalálja az érdeklődéséhez leginkább illőt húsvét előtt, húsvét után.

Skanzen husvet.jpg
Húsvéthétfőn locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az egész országban találhatunk tojásfestős, állatsimogatós lehetőségeket, de nézzük meg kicsit, mi is lapul a nyúlon túl! Merjünk kimozdulni nem csak az otthonunkból, a komfortzónánkból is.

Húsvét a Skanzenben

Húsvétvasárnap és hétfőn locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A portákon a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a tavaszi népszokások egyaránt megjelennek. Belecsöppenhetünk az ünnepkör hangulatába, megkóstolhatjuk ízeit, megfesthetjük színeit. Mesék, koncertek, kézműveskedés várja a látogatókat.

Az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, a tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak, amelyhez számos hiedelem, népszokás kapcsolódott.  A húsvétot megelőző nagyhéten rendbe tették a portákat, kitakarították a házakat, hogy nagycsütörtöktől részt tudjanak venni a templomi szertartásokon. A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg a Skanzenben. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a rendezvényt. A színpadi programok során húsvéti történeteket és mesét mond Csernik Szende és Gulyás László. Itt lesz Paprika Jancsi és a Ládafia Bábszínház, zenél a Varga Helena Band, a HoldDalaNap és koncertet ad a negyvenéves Makám Zenekar.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat. Megismerhetnek gyergyói, kárpátaljai, bolgár és hucul tojásdíszítési motívumokat, készíthetnek textilnyulat és tyúkot, gyapjúbárányt vagy tojás fülbevalót is a rendezvényen. Lesz tojáslabirintus, tikmonynyomozás, húsvéti játszókert, pecsétgyűjtő játék és szagosvíz-bemutató. Részt vehetnek az érdeklődők szakrális programokon is: vasárnap az óbudavári katolikus templomban katolikus, hétfőn a mándi református templomban református istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel pedig vezetett tematikus túra járja körbe a Skanzen templomait.  

A tavaszi szünetben, március 28-tól április 7-ig tavaszi témahéttel készül a múzeum, ahol a húsvéti készülődés mellett a húsvét utáni szokások is megjelennek.
Részletek: skanzen.hu 

Húsvéti játék és mese Takács Viktóriával

Az újbudai Kelenvölgyi Könyvtár és Takács Viktória író-illusztrátor húsvéti kézműveskedésre és ünnepváró meseolvasásra várja a családokat. Ráadásként tojáskereső játékon is részt vehettek. A program ingyenes.
Budapest, Kelenvölgyi Közösségi Ház és Könyvtár; március 30., szombat, 10.00–13.00. Részletes információk itt.

Tolkien-nap az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

A nagy múltra visszatekintő és sok érdekes programmal kecsegtető rendezvény most egy különleges eseményt is kínál: az Országos Idegennyelvű Könyvtárban megnyílik a Tolkien-gyűjtemény, ahová szeretettel várnak minden Tolkien-kedvelőt. A mintegy százkötetes gyűjtemény megnyitása előrelépés a hazai Tolkien-kutatás számára. Az egész napos esemény programja most is gazdag; előadások, műhelymunkák, társasjátékok várnak rátok, s megnyit a Középfölde vásár is. A részvétel ingyenes, és regisztrálni sem kell.
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár; április 6., szombat, 10.00–17.30. További információ itt.

Manófaktúra a mese bűvöletében

A FSZEK Üllői úti könyvtárában a péntek délutánok évek óta a kézműveskedés jegyében zajlanak. Ebben az évadban a rövid mesék és a kézművesség kapcsolata a téma. A friss és kortárs mesegyűjtemények, mint például a Bajzáth Mária által válogatott Népmesekincstár-kötetek vagy Zalka Csenge Virág mesekötetei kiváló forrásai az egyes alkalmaknak, ráadásul ezeket a könyveket ki is kölcsönözhetitek. A rendezvények házigazdája Varga Lilla gyermekkönyvtáros.
Budapest, FSZEK Üllői úti könyvtár; április 5., péntek, 17.00–18.30. További információ itt.

Kézműves kirakodó Szentendrén

17 kiállítóval indul el idén a Dumtsa Kézműves Kirakodó, amely Szentendrén kínálja a térség iparművészeti remekeit. A húsvéti hosszú hétvége mind a négy napján várják a Dumtsa Jenő utcában a Szentendrére kirándulókat március 29-től április 1-jéig. Az évek óta megrendezett vásár idén is húsvétkor debütál, és egészen október közepéig kínálja hétvégente művészek alkotásait. A Dumtsa Kézműves Kirakodón ékszerek, kiegészítők, táskák, selyemsálak, kosarak, fatárgyak, parfümök és még antikvár könyvek is felbukkannak, a legkülönbözőbb technikákkal, anyagokból készülnek: például üvegből, nemezből, akácból, de tűzzománc munkákat is találhatunk majd a standokon. A kézműves vásár elnevezése Dumtsa Jenő előtt tiszteleg: Szentendre első és máig legnagyobb hatású városvezetőjét 1872. április 9-én választották polgármesternek. Bővebb információ a kirakodó Facebook-eseményén található.

Felszállhatunk a nyuszivonatra Budaörsön

A gyerekeknek kedveznek húsvétvasárnap Budaörsön a Kamaraerdőben is, de nemcsak nyúllal, hanem lámával, pónilóval, szamárral, alpakával, törpemalaccal is. Az állatcsődület mellett játékokkal, bábműsorral készülnek, valamint elindul a húsvéti nyuszivonat is. Részletes programot itt találhatunk. 

Rendhagyó zenei élmény Albertfalván

A nagyböjti időszak zárásaként nagypénteki angol régizenei áhítaton vehet részt az, aki az Albertfalvi Közösségi Házba látogat. A Hylarion énekegyüttes különleges összeállításába angol zeneszerzők, John Bull, Thomas Morley és Thomas Tallis műveiből válogattak. Az együttesről és a programról bővebben itt olvashatunk. 

Folly Arborétum

Folly_tavaszi_programok_1.jpg
Fotó: Folly Arborétum és Borászat

Húsvéttól minden szombaton ingyenes, játékos programmal várja a gyerekeket a Folly Arborétum és Borászat. A közel százhúsz éves badacsonyörsi kertben ezentúl ingyenes, interaktív programokra számíthatnak a gyerekek. A Folly matinén a 7–12 éves korosztály pedagógusok segítségével, játékos formában ismerheti meg a kert egyedülálló élővilágát.

A Nyomozz a Follyban! programmal az arborétum nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is új, izgalmas kihívással készül. A nyolcállomásos szabadtéri szabadulószobában a játékosok rejtélyes halálesetek nyomába szegődnek, kihallgatások jegyzőkönyvei és egy nyomozó feljegyzései alapján göngyölíthetnek fel egy bűntényt, bejárva közben a kert legszebb helyeit. A nyomozós játék 2–2,5 órás kikapcsolódást ígér a résztvevőknek, akik QR-kód olvasására alkalmas telefon segítségével tudják teljesíteni a kihívást.

Az arborétum legújabb látványossága is a tavaszi szünetben debütál: a látogatók rendhagyó kiállításon ismerhetik meg 22 különleges növényfaj, köztük a cédrus nemzetség képviselői, valamint a ciprusok és a hosszútűs fenyők tobozait, amelyeket a különleges fák között kanyargó kerti sétányokon élőben is megcsodálhatnak. A tobozkörúthoz játék is kapcsolódik: a résztvevők pecséteket szerezhetnek, azok pedig, akik mind a tíz pecsétet összegyűjtik, jutalmul ajándék magcsomagot kapnak.

A négynapos ünnepi hétvégére meghosszabbított nyitvatartással és megújult, különleges programkínálattal készül az arborétum. Március 30-án és 31-én látványos esti programon vehetnek részt az érdeklődők: 19 órától különleges vezetett sétán csodálhatják meg a fényfestéssel és fényanimációval életre keltett, közel százhúsz éves arborétum növényeit, nevezetes fáit és a kültéri műalkotásokat.

Szombaton, húsvétvasárnap és -hétfőn ebédidőben a gyerekeknek emellett ingyenes Folly matinét, délutánonként pedig családi szabadulószoba-játékot rendeznek. A kert éttermében hagyományos és újragondolt húsvéti fogásokat – többek között pankó morzsás préselt rántott húsvéti sonkát, reszelt tormás szójában érlelt tojáskrémet, áfonyás-epres, rozmaringos tortlettet – is kóstolhatnak a vendégek.

Irány a szabad!

A tökéletes időtöltés a tavaszi szünetben is: csak úgy lenni. Új helyeket felfedezni, vagy éppen a megszokott útvonalon úgy végigmenni, mintha most járnánk ott először. Virágba borultak a fák, ébred a természet, egy jó séta vagy túra tökéletes lehet, és Magyarország bővelkedik a turistaösvényekben. Menjünk el abba a cukrászdába, amit régóta meg akarunk látogatni, számoljuk meg a szobrokat lakóhelyünkön, vagy menjünk bogárlesre, csak a fantázia szabhat határt a közös programnak. Ne féljünk kimozdulni, használjuk ki a tavaszi szünetet!