fbpx

Ingyenes klasszikusokat kínál a Filmio a Film Maraton válogatásából

Telt házas előadásokkal nagy siker volt a restaurált mozgóképeket felvonultató Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek programjából számos alkotás elérhető a Filmio kínálatában.

A frissen felújított Latabár-klasszikus, az Egy szoknya, egy nadrág (1943), Gaál Béla vígjátéka, a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő (1971) csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthető a magyar filmek streaming platformján.

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon a hollywoodi produkciók és ritka gyöngyszemek mellett számos hazai klasszikust is látni lehetett, bemutatták a frissen restaurált Latabár-filmeket, megemlékeztek 150 éves fővárosunkról és külön válogatást szenteltek a Balázs Béla Stúdió alkotóinak, köztük Gazdag Gyula munkásságának. A Filmio kínálatában számos, a Maratonon nagy sikerrel vetített magyar film nézhető, melyek közül három alkotás ingyenesen megtekinthető vasárnap estig.

Egy szoknya, egy nadrág (1943)

Sóvári Péter, a felkapott színész szerelmére más is szemet vetett, a nagyravágyó Ibolya azonban nem sejti, hogy grófi származású udvarlója valójában szegény, mint a templom egere, és a vagyont, amivel henceg, egy spanyol özvegytől reméli. Amikor a gróf rossz ripacsnak nevezi Sóvárit, a sértett férfi bosszút esküszik és színészi képességeit bevetve eljátssza a spanyol özvegy szerepét. Az 1940-es évek közönségkedvenc és máig népszerű bohózata Latabár Kálmán fergeteges alakításával.

Pesti mese (1937)

Kis Klári, a lenézett kalapos lány egy napon váratlanul hatalmas amerikai vagyont örököl, csőd szélén álló munkaadójának testvére ezért a közelébe akar férkőzni, hogy rátehesse a kezét a pénzre. A munkahelyén Copfosnak csúfolt lány azonban nem olyan butuska, amilyennek felettesei hiszik, ezért tervet eszel ki kapzsi udvarlója leleplezésére. A főszerepekben Turay Ida, Páger Antal és Kabos Gyula brillírozik.

A sípoló macskakő (1971)

A Kádár-rendszer sokáig betiltott szatirikus parabolájában diákok érkeznek egy vidéki építőtáborba dolgozni, azonban a földeken épp nincs tennivaló, a vezetők ezért különféle programok szervezésével igyekeznek leplezni a kínos hibát. A fiatalok hamarosan rájönnek, mi a pótcselekvések célja, amelyet követően egyre nehezebb fenntartani a táborban a rendet. Gazdag Gyula első játékfilmjét rendszerkritikussága miatt először betiltották, majd 1972-ben mégis bemutatták, a hetvenes években formálódó fiatal ellenzék egyik fontos kultuszfilmje lett.

Nyitókép: jelenet az Egy szoknya, egy nadrág című filmből. Kép forrása: NFI Filmarchívum

A rovat további cikkei