A Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató által alapított Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál immár második alkalommal tölti be zenével Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomát, a Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomot.

Mészáros Zsolt Máté. Fotó: Zelnik Péter Zénó
Mészáros Zsolt Máté. Fotó: Zelnik Péter Zénó

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg a májusban indult eseménysorozatra, amely idén egészen június 30-ig kínál különleges programokat a közönség számára. A fesztivál második felében olyan kiválóságok szerepelnek a programban, mint Roman Perucki (orgona) és Maria Perucka (hegedű) Lengyelországból, valamint a sorozat zárókoncertjén fellép az alapító-művészeti vezető, Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész is. A fesztivál valamennyi koncertje ingyenesen látogatható.

2024-ben Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünneplünk: 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje és 650 éve született Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, később Lengyelország királynője. A Belvárosi főplébánia-templomban széles körű nemzetközi együttműködés keretében emlékeznek meg e jeles évfordulóról. A fesztivál korábbi eseményein fellépett Paweł Wróbel, Pálúr János és Silvio Celeghin is. A sorozat a Lengyel Intézet és az Olasz Kulturális Intézet támogatásával valósul meg.

„A kultúrán keresztül hidakat és barátságokat építhetünk egymással, amely úgy gondolom, kiemelten fontos a mostani időkben. A fesztivál első blokkjának koncertjei nagy sikert arattak, nézőszámot döntöttünk, mert végig telt házunk volt. Boldog vagyok, hogy olyan kiváló kollégák fogadták el meghívásomat, mint Paweł Wróbel, Pálúr János, Silvio Celeghin és a hamarosan érkező Roman Perucki és felesége, akikkel június 23-án találkozhat a hazai közönség a fesztiválunkon. A műsor minden koncerten igazi különlegességeket tartogat, hiszen a művészektől azt kértem, hogy saját zenekultúrájuk mellett koncepciójukban kapcsolódjanak a helyszínhez, a magyar kultúrához is” – fogalmazott a művészeti vezető.

A II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál részletes programja itt található