A Cimbora Alapítvány július 13. és augusztus 1. között, kilencedik alkalommal rendezi meg a Klassz a pARTon! fesztivált a Balaton északi partján kilenc, a déli parton három településen, 150 művész közreműködésével.

Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2015-ben alapította a Klassz a pARTon! fesztivált azzal a céllal, hogy rendhagyó módon, de igényes programokkal népszerűsítse a klasszikus zenét, interaktív, játékos koncertekkel a gyerekeket is megszólítsa, illetve bemutatkozási lehetőséget teremtsen fiatal zenész tehetségek számára. Az elmúlt kilenc évben közel 400 ingyenes programot rendeztek 33 település 73 helyszínén, 200 szólista és 70 zenekar fellépésével.

A szervezők szokatlan helyszíneken, a megszokottól eltérő formában, ingyenes koncertekkel szeretnék lehetővé tenni mindenki számára, hogy kedve szerint csatlakozzon és átadja magát a klasszikus zene élvezetének. Ezen a nyáron sem feledkeznek meg a fiatal tehetségekről: tíz koncerten találkozhat a hallgatóság a jövő muzsikusaival. Idén nagy hangsúlyt kapnak kiváló hazai művészek mellett külföldi partnerek koncertjei is.

A Balaton északi partján kilenc, a déli parton három település ad otthont a koncerteknek.

Első alkalommal jelentkezik a fesztivál Balatonedericsen, ezen kívül a megszokott balatoni települések, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Dörgicse, Keszthely, Szigliget, Tihany, Vászoly és Zamárdi biztosítanak helyszínt a fesztivál koncertjeinek, míg Tatán az Öreg-tó melletti parkba várják az érdeklődőket.

33 koncerten 150 művész, 38 szólista és 14 zenekar lép fel, köztük olyan elismert muzsikusok, mint Balog József, Berecz Mihály, Érdi Tamás, Simon Izabella zongoraművész, Fodor Beatrix, Horti Lilla, Keszei Bori, Molnár Anna operaénekes, Lakatos György fagottművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Sebestyén Márta énekes, Szamosi Szabolcs orgonaművész és Vigh Andrea hárfaművész, a Nemzeti Filharmonikusok művészeinek vonósnégyese, az In Medias Brass, a Szeged Trombone Ensemble, a Musiciens Libres és Pirók Zsófia flamenco táncművész.

Nyitókép: Érdi Tamás fellépése a Klassz a pARTon! fesztiválon. Fotó: Érdi-Harmos Réka