Ismét ingyenes, szabadtéri hangversenyt szervez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Hősök terén: június 18-án este egy Bach-szvit után Philip Glass darabjának európai bemutatóját hallhatja a közönség.

 A budapesti Hősök terére öt év után visszatérő zenekar Bach igazi nyitánynak való 4. (D-dúr) zenekari szvitjét követően a kortárs amerikai zeneszerző, Philip Glass 2006-os, Rámakrisna-passió című darabját adja elő.

A filmzenéiről is ismert Philip Glass az indiai jógi, Srí Rámakrisna életét bemutató, nagyszabású oratóriumát Fischer Iván vezényli, magyar és külföldi énekesek mellett közreműködik a Cantemus Vegyeskar.

A közleményben Erdődy Orsolyát, a BFZ menedzser-igazgatóját idézik, aki kiemelte: több évtizedes hagyomány szezonzáró, szabadtéri koncertjük, amelyet ismét a Hősök terén adhatnak. Tavalyi eseményüktől a járvány még sokakat távol tartott, de idén már újra a régi létszámú közönségre, több ezer emberre számítanak. „Júniusi hangversenyünkre árnyékot vetnek a világunkban tapasztalható bizonytalanságok és a szomszédunkban dúló háború, ezért is hirdetjük Philip Glass oratóriumán keresztül Rámakrisna tanait, miszerint legyen bennünk szeretet mindenki iránt, mert »senki sem más, mint a többi«” – nyilatkozta Erdődy Orsolya.

A 85 éves Philip Glass többször járt Indiában, és sokat tanult az ottani kultúráról. Az eddig csak amerikai koncerttermekben felhangzó oratóriuma az ország egyik legnagyobb spirituális alakja előtt tiszteleg, aki nemcsak az emberek, de a nagy vallások közel azonosságát is hirdette, miután a hinduizmus egyes ágainak megismerése után éveken keresztül teljes odaadással gyakorolta a kereszténységet és az iszlámot is, anélkül, hogy megtagadta volna saját vallását. „Mintha az indiai kultúra és spiritualitás alvó óriása – az ókori világ egyik legjelentősebb kultúrája – újraéledt és erőre kapott volna, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a modern időkben” – írta a szerző Rámakrisna jelentőségéről.

A Rámakrisna utolsó hónapjait elbeszélő, az eredeti evangéliumi szöveg angol fordításán alapuló mű párbeszédekből áll: megjelenik a feleség, Sarada Devi (szoprán), a tanítvány, M (igazi nevén: Mahendranath Gupta, basszbariton) és az orvos, dr. Sarkar (basszus) is, míg a jógit egy teljes vegyeskar személyesíti meg – áll a mű ismertetőjében.
    

Az oratóriumban Philip Glass egy orgona regisztereiként használja a zenekari szólamokat. Motívumai hol keleties monoton nyugalmat árasztanak, hol érzékenyen reagálnak a szöveg tartalmára, legyen szó hurrikánról vagy szél táncoltatta levelekről. Az oratórium szereplői között van a koreai Sung-Hwan Damien Park (bariton), az Olaszországból érkező Maria Stella Maurizi (szoprán), valamint Szilágyi Szilárd (tenor), Földesi Ildikó (szoprán) és Magyar Péter (kontratenor).

Nyitókép forrása: az esemény Facebook-oldala