A Postamúzeum székhelye Budapest VI., Benczúr u. 27. alatti, 1931 óta a postások művelődését szolgáló épület. A második emeleten berendezett állandó kiállítás koncepciója: miben, milyen területen tekinthető elsőnek a Magyar Királyi Posta, milyen technikai újításokat, szolgáltatásokat vezetett be elsőként vagy elsők között, akár a világon, akár Európában. Elsők között teremtette meg a lehetőségét a nők munkába állásának, önálló egzisztenciateremtésének; a világon elsőként állította szolgálatba a benzinüzemű motorral hajtott gépjárműveket; 1869. október 1-jén az osztrák postával egy időben vezette be a levelezőlapot, mint új küldeménytípust; magyar postatisztek munkavégzést tökéletesítő találmányait más európai posták is alkalmazták; a postamérnökök kiemelkedő munkájukkal a távíró-, távbeszélő- és rádió-berendezéseket tökéletesítették; az 1933-ban megépített Lakihegyi rádióállomás szivarantennája akkor a világ legmagasabb műszaki építményének számított. 

Kézi kapcsolású telefonközpontok, csőposta-berendezés, Morse-féle távíró- és telexgépek, szünetjeladó működés közben. Ezek nemcsak megfigyelhetőek, hanem ki is lehet próbálni őket, mint ahogy levélkötegek készítését, és az értékküldemények továbbítását szolgáló zsák speciális lakattal történő lezárását is. A kiállítás több módon is lehetőséget ad ismeretszerzésre, tevékenységek kipróbálására, az idősebb korosztálynak nosztalgiázásra, a gyermekeknek telefonon keresztül történő mesehallgatásra.

Február 26-tól május 28-ig minden hónap utolsó szombatján szeretettel várják a családosokat is. Ezeken a napokon a családoknak a belépés és a 11:00-kor kezdődő tárlatvezetés ingyenes.

További információ: https://www.postamuzeum.hu/

Nyitókép: Postamúzeum