fbpx

Ingyenesen elérhető online gyerek- és ifjúsági filmek karácsonyra

A Cinemira, hazánk egyetlen Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválja december 6. és január 6. között elindítja a Cinemira streamingszolgáltatást. Az ünnepi hónapban 45, fiataloknak szóló kisfilm és animáció érhető el ingyenesen, korosztály szerinti keresési lehetőséggel.

A fesztivál december 6-tól kezdődően, egy hónapon át eddigi legjobb versenyfilmjeiből nyújt ingyenes válogatást a közönségnek streaming aloldalán keresztül, ahol életkori ajánlás szerint böngészhetők a mókás, tanulságos és elgondolkodtató kisjátékfilmek, animációk. A fesztivál 45 kisfilmmel indul, de december folyamán felkerülnek további meglepetésfilmek is.

A Cinemira KIDS korábbi nyertes filmjei közül látható többek között A papírsárkány (The Kite) című megható, stop-motion technikával készült nagyapa-unoka történet, egy váratlan fordulatot vevő szülinapi zsúr A csodálatos játék (The Amazing Toy) című filmben, az egy magyar kisfiú és egy kínai kislány barátságát bemutató Kicsi csípős és a magyar sakkbajnokokról szóló Cserebogarak: A Polgár lányok.

Rendhagyó módon a nézők a 2023-as Cinemira KIDS kínálatába is előzetes betekintést kapnak, olyan, még vetítésre váró versenyfilmekkel, mint az afrikai népmeséken alapuló A világ születése (KUUMBA UMBO) című animáció, a Piroska meséjét humorosan folytató Óvakodj a farkastól! (Beware The Wolf!) vagy a súlyos veszteséget feldolgozni próbáló testvérek álmáról szóló Színes álom (Dream in Color) című animációs film.

A kamaszoknak szóló, idén novemberben megrendezett Cinemira TEEN versenyéről frissen érkeznek a párkapcsolati kérdésekről mesélő Paradicsommadár (Bird of Paradise), illetve a magyar Klíma, Orrvérzésig és Perfect Match című kisfilmek. Látható az idei Cinemira TEEN legjobb nemzetközi kisfilmjének választott, útkeresésről és a szülői elvárások súlyáról szóló Trófea (Trophy), valamint az animációs zsűri külön dicséretében részesített, mentális higiénéről szóló Nyári zápor (Sommerragen) című alkotás is.

Bősz Mirkót a Pepe című tévéfilmsorozat gyerekszereplőjeként és több színházi előadásból ismerhetjük már. Ezúttal filmesként mutatkozott be, nem is akárhogyan: Zoom Out című kisfilmje a Cinemira Teen Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon, a 19 év alattiak versenyén a Lego kategória legjobb filmje és a Cinemira videóverseny fődíjas alkotása lett. A fiatal alkotóval készített interjúnk itt olvasható.

A Cinemira decemberi online filmfesztiváljának teljes kínálatát itt lehet böngészni, a filmek 2023. január 6-ig lesznek elérhetők.

Nyitókép: Cinemira TEEN filmfesztivál a budapesti Corvin moziban. Fotó: Posztós János

A rovat további cikkei