fbpx

Iparművészeti munkákat láthatunk

A fiatal designerek számára a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj az egyik fő támogatási lehetőség Magyarországon, ahol a tervezők a saját művészeti elképzeléseiket valósíthatják meg a támogatásból. A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Számukra így három éven keresztül nyílik lehetőség arra, hogy elsősorban alkotómunkával foglalkozhassanak. Az ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felkérése a MANK Nonprofit Kft. bonyolítja le.

Kozma1

 

A Kozma ösztöndíjasok a támogatásból létrejött alkotásaikat csoportos beszámoló kiállításon mutathatják be, a cél azonban az ösztöndíjasok magasabb fokú reprezentálása, az alkotók és az ösztöndíj népszerűsítése a szakmai és az érdeklődő közönség számára. A budapesti Design Hét célkitűzéseit és profilját a Kozma ösztöndíjasok munkásságának bemutatása kiegészíti, így 2018-ban a független szakmai kuratórium által kiválasztott művészek a Kozma ?18 ? Process című csoportos kiállításon mutathatják be munkáikat a budapesti design store, a MONO art & design kiállítóterében.

 

A kiállítás október 10-ei megnyitó ünnepségén Bokor Balázs, a MANK Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója elmondta: a kiállítás szervezői a Design Hét idei programsorozatához ezzel a friss, fiatalos tárlattal járulnak hozzá. ?Ez nagyon jó lépés, hiszen a Design Hét idei 15 évadjának 15 napján több mint 150 rendezvény van, ami önmagában is méltón demonstrálja, hogy a design rakétaszerű gyorsasággal növeli tekintélyét és szerepét, nemcsak a mindennapi életben, hanem a művészetben is.? Hozzátette: a Design Hét kerek évfordulót ünnepel idén, ám a Kozma Lajos ösztöndíj életében is fontos ez az év, hiszen Kozma Lajos éppen 70 évvel ezelőtt hunyt el. ?Idén Kozma Lajos emlékév van. A világhírű építész, iparművész, grafikus nagyon híres mesterektől tanult: a festészet rejtelmeibe például Jean Matisse vezette be. Sokoldalú művészember volt, aki a magyar art deco atyja, épületei pedig szerte Budapesten ma is láthatók.?

Kozma2

 

Nevét pedig nemcsak művek sora őrzi, hanem egy ösztöndíj is. ?A MANK 14 művészeti ösztöndíjat menedzsel a zenétől az irodalmon át az iparművészetig és talán soha nem volt olyan fontos a fiatal művészek támogatása és segítése, mint most. Ezért ezeknek az ösztöndíjaknak nagy jelentősége van. Örülünk, hogy egy ilyen név, Kozma Lajos neve is egy ösztöndíjhoz és egy ághoz, az iparművészethez köthető? ? fogalmazta meg Bokor Balázs, kiemelve: ?a MANK elkötelezett az iránt, hogy a fiatal művészeket támogassa?. A Kozma ?18 ? Process című kiállításról szólva elmondta: olyan műveket is láthatunk, amelyek már készen vannak, illetve olyanokat is, amelyek még fejlődnek, de az mindegyikben közös, hogy Kozma Lajos ösztöndíjas készítette őket és frissességet, fiatalosságot árasztanak magukból.

 

Lublóy Zoltán designer, a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj kuratóriumi tagja a megnyitón arról szólt: ?ez az ösztöndíj nagy lehetőség a fiatal művészek számára, anyagi és szakmai támogatás is?. Hozzátette: a mostani kiállítás egy ?félidős? tárlat, tehát sok esetben még nem a kész műveket láthatjuk, ám ez egyáltalán nem feltűnő, hiszen mindegyik, a tárlaton látható iparművészeti alkotás csodálatos. ?Az ékszerészek, a textiltervezők, illetve a kerámiakészítők is képviseltetik magukat ezen a kiállításon, nagyon friss képet mutatnak a mai magyar iparművészetről és arról, hogy mi minden foglalkoztatja a fiatal magyar iparművészeket? ? emelte ki, hozzátéve: nagyon jó látni, hogy a fiatal művészek szorgalommal és tehetséggel dolgoznak.

Kozma4

 

Az ösztöndíj a fejlődést serkenti, segíti, hogy az alkotók még jobbak és sikeresebbek legyenek és nagyon jó lehetőség az, hogy egy olyan fontos időszakban, amilyen a Design Hét, a fiatalok bemutathatják a munkáikat egy olyan kiemelten profi helyen, amilyen a MONO art & design kiállítótér. ?Az itt látható művek alapvetően használati- és dísztárgyak, amelyeknek van közönségük, amelyek nem a padláson vagy a pincében végzik? ? jegyezte meg Lublóy Zoltán, majd arról beszélt: ez a kiállítás visszacsatolást jelent a kiállító művészek számára, hiszen, ha hallják az emberek véleményét, ha elolvassák a vendégkönyvet, akkor megtudhatják, hogy a közönség mit gondol arról a tárgyról, amelyet ők létrehoztak. ?Megrendelések is születhetnek egy ilyen alkalommal? ? tette hozzá.

 

Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? Mit lehet létrehozni az új technológiákkal? ? sorolta Lublóy Zoltán a kérdéseket, amelyekre mind-mind választ kaphatunk, ha ellátogatunk a MONO art & design kiállítótérbe és megnézzük a Kozma ?18 ? Process című kiállítást. Kiemelte: lesz majd egy záró tárlat is, amelyen a kész munkákat is láthatjuk, de már most is kiemelkedő alkotásokat láthatunk.

Kozma_beszed

 

Kiállító művészek:

Csávás Ruzicska Tünde ? keramikus

Fazekas Veronika Borbála ? fémműves, ékszertervező

Juhos Janka ? fémműves, ékszertervező

Kalicz-Mészáros Klára ? textiltervező

Nagy Krisztina ? textiltervező, bőrműves

Révész Eszter ? textiltervező

Tengely Nóra ? fémműves, ékszertervező

Mitter Anna Róza ? textiltervező, bőrműves

Kóródi Zsuzsanna ? üvegtervező

Pápai Lilla ? textiltervező

 

Helyszín: MONO art & design (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.)

Kiállítás időtartama: 2018. október 10. ? október 31.

 

Kultúra.hu

A rovat további cikkei