Mácsai Pál igazgató az augusztus 30-ai évadnyitó társulati ülésen kiemelte, hogy távozik az a generáció, amelyik még látta a háborút, és így egy kánon, egy közös tudás eltűnik, kevésbé fontossá válik. A színház egyik feladata egy ilyen zavaros korban a figyelem fókuszából kicsúszó értékek megőrzése ? mutatott rá, hozzátéve ugyanakkor, hogy nemcsak arra kell vigyázni, ami elvész, hanem azt is meg kell érteni, ami keletkezik. A jelen felmutatására és kritikájára is kísérletet kell tenni ? hangsúlyozta, hozzátéve, hogy aki nem szereti, ha bárki is ellentmond, az tulajdonképpen nem szereti a színházat és nem szereti a demokráciát. A színház feladatai között említette azt is, hogy serkenteniük kell az irodalmat, helyzetbe kell hozni az írókat.

manincs_color

 

Elmondta, hogy az évad bemutatói között lesz a Szvetlana Alekszijevics írásai alapján készülő Secondhand című produkció, amely Bagossy László és Kovács D. Dániel rendezésében látható, és a Lélek legszebb éjszakája című, Jászberényi Sándor írásai alapján készülő előadás, amelyet Polgár Csaba állít színpadra. Mohácsi János rendezésében Szép Ernő Patika című darabját, Ascher Tamás rendezésében Gorkij Éjjeli menedékhely című művét tűzik műsorra. Für Anikó a színházban tartja lemezbemutató koncertjét, Gáspár Ildikó pedig a hatalom természetéről szóló színművet állít színpadra a stúdióba. Mint elhangzott, tavasszal elkezd dolgozni Bodó Viktor is a színházban, a darab bemutatóját a jövő évadban, 2019. szeptember végén tartják.

sh

 

A színház új, ÖrkényKÖZ elnevezésű programjáról is beszélt Mácsai Pál, amely teret kínál a közönségnek és a színházi alkotóknak a közös gondolkodásra. Beszélgetésekkel, workshopokkal, játékokkal és alkotóműhelyekkel várják azokat, akik aktívan szeretnének részt venni a színház életében, vagy csak kíváncsiak az alkotófolyamatokra. Szeretnék, ha a program a volt Ericsson Stúdió egyelőre ideiglenesen megkapott termében találhatna otthonra. Az igazgató kitért a színház új, interaktív műsorfüzetére is, amelynek okostelefonra optimalizált változata is elérhető: az érdeklődők online műsorfüzeteket, kvízjátékokat és az előadásokról háttérinformációkat találhatnak meg rajta.

 

Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere a színházzal való együttműködésről szólva kiemelte a kerülettel közös programként megvalósuló Örkény kertet, és kérte a színház művészeinek közreműködését az önkormányzat által létrehozni tervezett Király utcai rockmúzeum megnyitásában is.

 

További részletek ITT találhatók.

 

Forrás: MTI

Fotó: orkenyszinhaz.hu