fbpx

Irány a PONT Fesztivál!

A PONT Fesztivál célja a közösségi értékek és a kulturális sokszínűség bemutatása az UNESCO szellemi örökségeket tartalmazó listáján szereplő hagyományokon keresztül. A közönség különleges koncerteken és interaktív családi programokon keresztül élheti át a húsvéti hagyományokat. A fesztivál idén is teret ad a magyar büszkeségeknek, amellett a mediterráneum kincseit mutatja be. Az érdeklődők húsvéti népszokásokon, kézműves foglalkozásokon, ismeretterjesztő filmen, koncerteken, előadásokon és workshopokon keresztül ismerhetik meg a térség különleges kultúráját.


hv_liber_2017
Liber Endre

 

?Minden évben UNESCO által listázott szellemi örökségek köré szervezzük a fesztivált: idén a mediterrán térségre koncentrálunk. Szardínia és Korzika területén ma is él a többszólamú éneklés hagyománya, amely szájról szájra, apáról fiúra öröklődik. Az UNESCO célja a világ szellemi örökségeinek számbavételével, hogy felhívja a figyelmet azokra a közösségi értékekre, amelyeknek jó része a tudatos értékmegőrzés hiányában valószínűleg eltűnne. A korzikai polifonikus éneklést például megpróbálták beemelni az egyetemi oktatásba, ám erről kiderült, hogy a természetes közegéből kiszakítva, pusztán tananyagként tanítva kiveszik belőle a lélek, nem úgy szól, mint a falusiak körében. Vagy beleszületik valaki egy olyan közösségbe, amelyben ez az élet része és mindenki gyakorolja, vagy nem tudja elsajátítani? ? mondta el Liber Endre, a Hangvető alapítója és a PONT Fesztivál egyik programszervezője, hozzátéve: az idei évben az egyik külföldi szellemi örökség, amelyet megmutatnak, a többszólamú éneklés szárd változata, a másik pedig a flamenco. ?A Dél-Spanyolországban élő cigányok zenés hagyományát, illetve annak színpadi változatát csak a XX. század második felében kezdte el megismerni a világ ? többek között Paco De Luciának köszönhetően ?, holott a gitano a helyi cigány közösségek hétköznapjainak része volt már 100 évvel ezelőtt is. Ezt a különleges zenés, illetve táncos világot szeretnénk most megmutatni a magyar közönségnek.?

_Susy_Ninni_
Cuncordu e Tenore de Orosei
Fotó: Susy Ninni

 

A húsvéthoz kötődő szakrális és népi hagyományok a magyar és a mediterrán kultúrákból ? ez lesz az idei fesztivál fókusza. Az UNESCO listán szereplő szellemi örökségeken keresztül kaphatunk sokszínű és élményszerű körképet: idén a kifejezetten a húsvéthoz kapcsolódó szárd többszólamú éneklés és a flamenco mellett a szájról szájra hagyományozott magyar népdalkincs gyöngyszemeivel találkozhatunk Szalóki Ági lemezbemutató koncertjén. A Vujicsics együttes a húsvét, a télűzés és a tavaszvárás jegyében állította össze koncertprogramját, amelyben egyébiránt szerepelni fog nemrégiben az UNESCO listájára felkerült szellemi örökség, a kóló és a Bećarac is. Csak az esti koncertek fizetősek, a napközbeni rendezvények ingyenesen látogathatók? ? hangsúlyozta Liber Endre, majd kiemelte: színes programmal készültek és igyekeztek minden korosztálynak kedvezni.

Vujicsics_c_Bacsi_Robert_Laszlo
Vujicsics együttes
Fotó: Bácsi Róbert László

 

?A Világjáró Marionettek című bábelőadás, valamint a bábokat életre keltő Sarkadi Bence mindkét nap várja az érdeklődőket, de lesz Rutkai Bori-koncert, Klárisok-koncert és hallhatunk református énekeket is Tímár Sára előadásában. A zenei programok mellett lesznek workshopok is: Holló Bence segítségével például megismerkedhetünk a cremonai hegedűkészítéssel, de lesz szőnyegszövés, mézeskalács díszítés, ez utóbbi az UNESCO listán szintén szereplő horvát módszer alapján és persze húsvét lévén, lesz tojásfestés-bemutató is, sőt a gyerekek különböző mediterrán országok meséit hallgathatják egész nap. Mindezek mellett szó lesz a mangalicáról is: Melocco Anna Történet a mangalicáról című szórakoztató dokumentumfilmjének köszönhetően megtudhatjuk, miként sikerült a tenyésztőknek visszahozni ezt a magyar fajtát a kihalás széléről. Nagypénteken, március 30-án Petrás Mária keramikus művész szakrális munkáiból nyílik kiállítás. Ez lesz a fesztivál megnyitója is, amely nagyon izgalmas programnak ígérkezik, mivel Petrás Mária rögtönzött tárlatvezetést is tart, sőt a moldvai katolikus magyarság húsvéti népi énekei is felcsendülnek, szintén az ő előadásában. A kiállítást Dr. Fülemile Ágnes nyitja meg? ? mondta Liber Endre.

SzalokiAgi_borito_c_Dif_Ferenc
Szalóki Ági
Fotó: Dif Ferenc

 

Megfogalmazta: a fesztivál fontos célkitűzése a szórakoztatás. ?Szórakoztatni viszont sokféleképpen lehet. Mi úgy szeretnénk tenni ezt, hogy abból épülhessen is a közönség. Legyen szó kézműves technikákról, zenéről, táncról vagy bármilyen egyéb kultúrtörténeti érdekességről. És mind a gyerekek, mind a felnőttek jól érezhetik magukat a fesztiválon, ugyanis a kuriózumok széles tárházát hozzuk el számukra, olyanokat, melyekkel máshol aligha találkozhatnának.?

 

A PONT Fesztivál részletes programjáról ITT tájékozódhatnak.

 

Tóth Eszter

A rovat további cikkei