fbpx

Irány a Vidor Fesztivál!

A programok döntő többségét a nyírségi megyeszékhelyen tartják majd, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz másik településére is kitelepül a fesztivál ? mondta Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója az eseményt beharangozó július 28-ai sajtótájékoztatón. Hozzátette: három új és egy ?régi? fesztiválhelyszínnel bővült a nyíregyházi kínálat, a belváros nagyobb tereire szervezett előadásokkal még több ember kapcsolódhat be a Vidor Fesztiválba. Az utca- és bábszínházi előadásokat a Hősök terén láthatja a közönség, az Országzászló téren a dzsesszműfaj képviselői és a megyében lévő zeneiskolák mutatkoznak be, a Kossuth téri Vidor-terasz egy közösségi találkahelyként minden nap chill-out zenei összeállítással és frissítőkkel várja a látogatókat, illetve közkívánatra visszatér a korábbi fesztiválközpont, a Városháza előtti tér kisszínpadként fog funkcionálni.

momentsphoto_0826-76
Vidor Fesztivál 2016

 

A világzenei színtérről Nyíregyházán ad koncertet a Nagy Britanniából érkező Electric Swing Circus, a román Fanfare Ciocărlia, a mali Amadou & Mariam, az indiai Dil Mastana, a Nigerben alkotó Ezza, a kubai-kongói-spanyol-francia Rumbanamá és a lengyel VOŁOSI zenekar. A hazai népszerű előadók közül többek közt a 30Y, a Hiperkarma, a Margaret Island, a Zagar, az Irie Maffia, a Tárkány Művek, Herczku Ágnes és a Banda, valamint a Buda Folk Band ad koncertet ? sorolta Kirják Róbert. A Vidor Faluban és a Vidor Kertben napközben a gasztronómiáé, este pedig a szabadtéri filmvetítéseké lesz a főszerep, de tartanak képzőművészeti kiállításokat, táncházakat, dumaszínházat, irodalmi esteket és komolyzenei koncerteket is. A belváros utcáit pantomimesek, artisták, élő szobrok, tűzzsonglőrök és karikaturisták lepik el. Mácsai Pál színművész Villon-estjét a színház MŰvész Stúdiója mellett a nyíregyházi és tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetekbe egyaránt elviszik.

bohbetyar_pi-0830-04
Vidor Fesztivál 2016

 

A színházi versenyprogramban kilenc nagyszínpadi és kilenc kamaraszínpadi előadást láthat a közönség. Minden fesztiválnapon két előadást tartanak, a meghívott társulatok a magyarországi vígjátéktermés legjobb produkcióit mutatják be. A jegyek nyolcvan százaléka már elfogyott, de az értékesítés tovább tart a színház jegyirodájában, a megmaradt belépők az online felületeken és a nemsokára induló új Vidor mobilapplikációban is elérhetőek lesznek. Kirják Róbert újságírói kérdésre elmondta, hogy a költségvetés tavaly óta nem változott, a fesztivált mintegy 100 millió forintból rendezik meg a kormány, az önkormányzat és egy magánvállalkozás támogatásával.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta: a rendezvény biztos anyagi háttérrel rendelkezik, Bige László, a főtámogató Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója pedig kiemelte, hogy a Vidor jelentős színfoltja a városnak, segítségével ?össze lehet rázni? az itt élő közösségeket.

vidorxv-an-0830-41
Vidor Fesztivál 2016

 

A részletes fesztiválprogram és a műsorfüzet a www.vidor.eu oldalon érhető el. A hagyományoknak megfelelően a rendezvények kilencven százaléka ingyenes lesz, jegyeket lényegében csak a színházi és dumaszínházi előadásokra kell váltani.

Forrás: MTI

Fotó: vidor.eu

A rovat további cikkei