A Pannóniából származó Márton alakja különösen fontos a magyarországi katolicizmusban. A magyar kereszténység bölcsője, a pannonhalmi bencés apátság az ő tiszteletére épült a róla elnevezett hegyen, ahol a hagyomány szerint a szent született, de Franciaország is pártfogóját tiszteli Tours 4. századi, szentté avatott püspökében. Rómában a 6. század óta ünneplik, ő az első szentként tisztelt hitvalló. Az idén indult Szent Márton-évben a szent születésének 1700. évfordulóját ünnepeljük.

20160225-OKI_meghivo_Az_irgalmas_terito


Szent Márton ünnepe egyébként a középkor óta határnap, a gazdasági év zárónapja, számos szokás, népi megfigyelés is tartozik hozzá. Mártont jólelkűsége, felebaráti szeretete, betegek és szegények iránti részvéte, egyszerű életmódja miatt a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjeként is tisztelték. Élete erkölcsi példa, meg kell viszont állapítanunk, hogy az általa képviselt értékek kiveszőben vannak a posztmodern ember mindennapjaiból.

 

Miként közelíthet egy 21. századi laikus Márton alakjához, hogyan érthető meg számunkra a püspök életszentsége? Szent Márton személyének és üzenetének felfejtésében dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, dr. Szávai Tamás, Szent Márton-kutató és Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője lesznek segítségünkre.

 

A beszélgetés helyszíne: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (11. kerület, Villányi út 27.)

Időpontja: 2016. február 25. (csütörtök), 16 óra

 

A beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az info@oroksegintezet.hu e-mail címen lehet.

 

Kövessen minket a Facebookon is: ?Az irgalmas térítő? ? kerekasztal-beszélgetés