Százharmincnyolc alkotótól versenyez több mint kétszáz vers a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjáért szeptember 15. és 17. között a koncertekkel, irodalmi estekkel és olasz gasztronómiával tarkított rendezvényen.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított költőverseny ezúttal is igazi irodalmi fesztivál lesz. A hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon, Salvatore Quasimodo emlékfájánál tartanak ünnepséget, majd este fél hétkor az Anna Grand Hotel dísztermében adják át a költőverseny díjait. A díjazott költők ezúttal is felolvassák verseiket.

„Megünnepeljük a költőverseny harmincéves évfordulóját. Sok mindennel készülünk, az irodalom mellett szokásunkhoz híven ezúttal is lesz zene és gasztronómia is, sőt a Magyar Kultúra magazin huszár tematikájú lapszámának apropóján még lovasbemutató is lesz a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével. Irodalmi konferenciát rendezünk, a 250 éve született Kisfaludy Sándor és Petrarca kapcsolatáról értekezünk” – fogalmazott Cserép László, a Quasimodo Költőverseny alapítója.

A szeptember 15. és 17. között zajló balatonfüredi irodalmi fesztivál keretében a Balatonfüredhez több szállal kötődő, a városban még színházat is alapító Kisfaludy Sándorról szóló szimpóziumot tartanak a téma szakavatott professzoraival. Bemutatkozik a Tempevölgy és az Országút című folyóirat, koncertezik a Ferenczi György és a Rackajam illetve a preparált zongorák kedvelője, az olasz zeneszerző, zongoraművész Mario Mariani. A rendezvény olasz kerti partival zárul.

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Nyitókép: Salvatore Quasimodo Nobel-díjas, költő, műfordító, kritikus. Forrás: Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó