Már csak napok kérdése, és áthajthatjuk a naptárt márciusra, beköszönt végre az újjászületés, a lendület és a frissesség időszaka. Addig is erősítsük lelkünket irodalommal, hiszen ahogy Szép Ernő is írta: „Könyv vigasztal bajban, ha beteg vagy, gyógyít, jót tesz azzal, ki kínlódik.” Ha tavaszi virágból nem is, de a közeljövő irodalmi programjaiból gyűjtöttünk egy csokorra valót, már csak azért is, mert február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a magyar széppróza napját.

Szelíden és szilárdan.jpg
Gajdó Delinke színművész a Szelíden és szilárdan című darabban a Várkert Bazárban. Fotó: Kárász Karolina

S hogy miért épp Jókai? Ő volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Életműve a mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban. Móricz Zsigmond Jókai című esszéjében így szól a nagy elődről: „Jókai egy egész boldog világ, tele millió alakkal, színnel, ragyogással, naiv és ellenállhatatlan varázzsal. Az ő kozmikus tágasságában s teljességében él a magyar glóbus, kaotikus ködben még, de oly életre lelkedzetten, amit semmihez sem lehet hasonlítani. Jókai a magyar levegő.”

Reflexiók a magyar széppróza napjára

Az idei Magyar Széppróza Napja Gála helyszíne Balatonfüred, az Anna Grand Hotel díszterme lesz. A rendezvényen fellép a Kaláka együttes, bemutatják Az év novellái 2024 című antológiát, lesz novellaíró verseny is, az est ideje alatt elkészülő műveket szakmai zsűri értékeli, majd színészek tolmácsolásában a közönség is megismerheti az írásokat. A rendezvényről itt írtunk.

Kalaka együttes.jpg
A Kaláka együttes

Oravecz Imre, A rög gyermekei regénytrilógia szerzője február 15-én ünnepli 81. születésnapját, így a Fiatal Írók Szövetsége dupla ünnepet tart február 15-én Budapesten, a Lumen Kávézóban. A Jókai & Oravecz születésnapot a Tempevölgy Könyvek sorozat két friss kötetének bemutatójával kötik össze. A palettáról a fiatal irodalom sem hiányozhat: az est fináléjaként a FISZ prózaműhelyének résztvevői olvasnak fel.

Muzsikával is fűszerezik az irodalmat a Kárpátaljai Szövetség Székházában, ahová zenés-irodalmi estre invitálják a vendégeket. A február 21-i est folyamán többek között bemutatkoznak a kárpátaljai származású alkotók: a beregszászi Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas író, a tiszaásványi Kertész Dávid, Debüt-díjas író, a beregújfalui Sz. Kárpáthy KatEgyütt Nívódíjas író és az aknaszlatinai Donyec István virtuóz facimbalom művész.

Győrben, a Kisfaludy Károly Könyvtárban is megemlékeznek e jeles irodalmi napról, amelynek során megnyílik a Vadócz Dávid irodalmi portréfotóiból összeállított kiállítás, és Vendéglő a Parnasszuson címmel ízes irodalmi esten is részt vehetnek az érdeklődők. Szegeden sem hagyják „szó nélkül” a magyar széppóza napját: a februári Szó-Szín-Pódium februári eseményén hat kortárs prózaíró – Bátyi Zoltán, Bene Zoltán, H. Balogh Gyula, Reke Balázs, Sarnyai Benedek Máté és Sándor Zoltán – kifejezetten erre az alkalomra írott, a Jókai rock hívószavakra reflektáló novellája hangzik el.

Oberczián Géza Téridő című kötetének bemutatóját is e naphoz kötötték, a szerzővel Bene Zoltán József Attila-díjas író fog beszélgetni Szegeden, a Központi Könyvtárban február 21-én.

Határon túl is számos rendezvény emlékezik meg a Jókai születésnapjához kötött irodalmi napról. Borcsa János kritikus, irodalomtörténész írásai olvasmányosak, könnyen hozzáférhetőek, olvasóbarát módon tárgyalnak súlyos kérdéseket. Az idő kihívásai című kötetét február 15-én mutatják be a kézdivásárhelyi Művelődődési Központban a magyar széppróza napja alkalmából. A szerzővel Kocsis Károly, a Székely Hírmondó főszerkesztője beszélget.

Irodalmi rendezvények – csak úgy

Petri György PIM.jpg
Fotó: PIM Gyűjtemény, Gál Csaba

Miként tud egy kortárs szerző viszonyulni Petri György életművéhez, hogyan olvashatóak a versek ma, és mennyire érzi rokonnak az alkotói problémáit? Erről szól a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 20-án Metaforák helyzetünkre című program. A beszélgetés vendégei Fekete Ádám dramaturg, színész, író és Szemethy Orsolya képzőművész, író, lovasoktató, Petri György-díjas szerzők lesznek.

Petőfi-verseket hallgathatunk meg kortárs előadásban a budapesti Edith bárban Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában. A K11 február 16-i estje Csáth Géza borzongató, delejes írói világát idézi meg, ahol szó lesz összehasonlíthatatlan hangulatú szövegeiről, ámulatba ejtő életútjáról. Csáth ritkán hallható zenei darabjait Wunderlich József színművész hegedűn fogja tolmácsolni. Az összművészeti esten levetítik Csáth Géza különleges, ritkán látható rajzait is.

A Várkert Bazár is rendszeresen szervez irodalmi esteket: február 18-án Szelíden és szilárdan címmel hitvallást hallgathatunk meg Szabó Magda műveiből életről, családról, hitről, hivatásról. Az előadásban megelevenedik az írónő anyai nagyszüleinek családja, az édesanyja, Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a különleges testvér, Szobotka Tibor, az imádott férj és nem utolsósorban a legfontosabb helyszín, Debrecen. Február 19-én Márai-esttel csalogatják az irodalomkedvelőket, amely az író gondolatait boncolgatja nő és férfi kapcsolatáról. A rendezvényen nem pusztán részletek hangzanak el a Márai-életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség a szerzőről.

Az idei Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztiválnak Veszprém ad otthont február 2225 között, amely elsősorban az irodalomra, azon belül is azokra a határműfajokra helyezi a hangsúlyt, amelyeket sokan kedvelnek, de ritkán találkozhatunk velük kulturális eseményeken. A különböző előadások mellett az összművészeti program készül a közönség bevonására is, éppen ezért számos workshop is megtalálható a programkínálatban. Nyolc helyszínen több tucat programmal várják a kortárs kultúrára nyitott közönséget. Fellép többek közt a 30Y, Grecsó Krisztián, Lackfi János, Varró Dániel, Harcsa Veronika és még sokan mások.

Kicsit távolabbra eső rendezvény, de mindenképpen érdemes már most beírnunk a naptárunkba a március 5-ét, hiszen a Fugato Orchestra kamara-szimfonikus együttes koncertjén egészen különleges látvány- és hangzásvilágban lehet részünk. Az Öröklét egyszerre művészi és könnyed, hagyományos és innovatív, értelmes és érzelmes. A gondolatébresztő, Lackfi János szövegeire épülő koncerten Alpár Balázs filmzeneszerző a halandóság főbb kérdéseit járja körül a Fugato Orchestra közreműködésével, különleges vizuális elemekkel. Az énekeseket kísérő hibrid elektronikus és szimfonikus hangzások túlvilági hangulatokat keltve vezetnek végig a gyász, a körforgás és az öröklét gondolatain.

 

16-án Magyaregregyen, február 22-én Mányon találkozhatunk Juhász Anna irodalmárral és vendégeivel. Szintén ezen a napon Csurgón, a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Nagykönyvtárában a Helyőrség.ma antológiája mutatkozik be Farkas Wellmann Endre főszerkesztő és Ilyés Krisztina szerkesztő tolmácsolásában. 21-én Tiszatarjánon Fekete János Jammal színész, zenész, beatboxos A hangok titkos élete előadása látható. 21-én Bükkszéken Harmath Artemisz irodalomkritikus, a MeseCentrum programvezetője vezetésével Móga Piroska színművész olvasásnépszerűsítő programjára kerül sor. Február 20-án Csonkahegyháton Babakoncert lesz, ahol Szalóki Ági és zenekara lép fel. 19-én Balatonvilágoson Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője tart lapbemutatót Te mit tennél egy időkapszulába? címmel. 20-án Üllésen Hangszervándor címmel Fejér Simon Pál zenész, dalszerző tart interaktív zenei előadást és hangszerbemutatót. 
A Petőfi Kulturális Programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.