A Méhes György–Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség ötmillió forint összdíjazással Méhes György-kisregénypályázatot hirdet új, magyar történelmi kisregények születésének ösztönzésére.

Méhes György Kossuth-díjas alkotó jelentős írói tevékenysége, az egyetemes magyar művelődés és nemzettudat megtartóerejének kimunkálásában vállalt szerepe példaként szolgál a kortárs alkotóknak. A pályázatra azon alkotók jelentkezhetnek, akik tagjai valamely anyaországi vagy határon túli reprezentatív írószervezetnek.

Minden szerző egy művel pályázhat. A pályaműveket a Magyar Írószövetség egy munkatársa kizárólag az erre a célra létrehozott a mehesgyörgypalyazat@gmail.com e-mail-címen keresztül fogadja. A pályázóktól korábban nyomtatásban, internetes felületen még részleteiben sem publikált műveket várnak 2024. május 14-ig. Az elbírálás kiemelt szempontja az irodalmi megalkotottság, érték. A szakmai zsűri 2024. szeptember 30-ig bírálja el a benyújtott műveket. A nyerteseket 2024 októberében, ünnepi műsor keretében hirdetik ki.

A tájékoztatás szerint a pályázatra olyan alkotással lehet jelentkezni, amely megfelel a műfaj követelményeinek, terjedelme minimum 100 ezer, maximum 200 ezer leütés és egy magyar történelmi eseményt dolgoz fel. A pályázat nyertese két és fél millió forint, a második helyezett mű alkotója másfél millió forint, míg a harmadik egymillió forint jutalomban részesül.

A pályázatra nevezési díj nélkül lehet jelentkezni. A pályázat anonim, így a beküldendő pályaműre csak a jelige és a mű címe kerülhet fel, a szerző nevét a beküldött dokumentum címe sem tartalmazhatja.

Fotó forrása: Méhes György – Nagy Elek Alapítvány