Ingyenes irodalmi sétákkal folytatódik a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozata, első alkalommal vasárnap várják az érdeklődőket Budapesten.

A hét állomásból álló, az V. kerületi Károlyi kerttől induló, a Molnár utcát és az egykori Nárcisz presszó épületét is érintő sétán Pilinszky János életének jelentős helyszínein hangzanak el a költő művei, miközben az érdeklődők megismerhetik pályájának és életének főbb szakaszait is.

Az ingyenes, Aki versben gyónt címmel induló irodalmi séták húsz alkalommal, vasárnapoként járják be Pilinszky János életének fontos színtereit. A városi séták a 2021. május 27-én indult Pilinszky 100 programsorozat részeként valósulnak meg a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával, a Hosszúlépés. Járunk? közreműködésével.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett, Arthur Koestler, Petri György, Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az Intézet Pilinszky János halálnak 40. és születésének 100. évfordulója alkalmából féléves programsorozatot indított, amely nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza.

Pilinszky életművének kortárs megfogalmazása és népszerűsítése érdekében a 2021. november 27-ig tartó események között szerepel zenei, képzőművészeti és középiskolásoknak szóló vers-megfilmesítési pályázat, a Pilinszky életét, költői korszakait, meghatározó élményeit bemutató kültéri tablókiállítás a Benczúr utcában, a KultúrArc című beszélgetés-sorozat, valamint a vasárnap induló városi séták is.

Nyitókép forrása: a Kertész Imre Intézet Facebook-oldala