Új sorozatot indított a Petőfi Irodalmi Múzeum PIM Estikék címmel, melyen Térey-ösztöndíjasok mutatkoznak be és olvasnak fel munkáikból. Augusztus 12-én Lőrincz P. Gabriella, Kürti László és Zalán Tibor volt a vendég.

Kellemes estének nézhettek elébe az érkezők, éppen kezdésre hűlt le a kánikulai levegő annyira, hogy a nyári estét fű és fák között az irodalom még élvezetesebbé tegye. Akár a zene is odacsalogathatott a VIGaD zenekar jóvoltából, a Vujicsics együttes harmadik generációs utódai pezsgő délszláv muzsikával fűszerezték a felolvasást.

A bemutatkozás során három témát jártak körül a meghívottak: milyen munkára használják fel az ösztöndíj adta lehetőséget, miként határoznák meg önmagukat, végül pedig költői, írói munkájukon túl hogyan élik az életüket tanárként vagy irodalomszervezőként.

Zalán Tibor a Térey-ösztöndíj névadójára emlékezett, Térey János költőre, akiről a szintén fiatalon eltávozott Nagy Gáspárhoz hasonlóan díjat neveztek el. Nagy megbecsülésnek érzi, hogy a díjra érdemesek sorába került és egy verseskötetet szeretne összeállítani az ösztöndíj ideje alatt, valamint folytatni megkezdett regényét. Fontosnak tartja, hogy ő, aki volt népi szürrealista, avantgarde költő, drámaíró, eldönthesse, mit és hogyan alkot a saját határait figyelembe véve. Volt a Kortárs folyóirat versszerkesztője és irodalmi szövetségek tagja, de sosem akart többet, mint papírra írni, és „óbudai magángondolkodóként” élni. Írásaiból A költő mackónadrágban is költő című derűs és önironikus versét és Zrínyi Miklós halálának körülményeit megidéző tárcáját olvasta fel.

Lőrincz P. Gabriella önmeghatározásában költő és író mivolta mellett anya, feleség, de ami az állandóságot jelenti számára, hogy Isten gyermeke. Kárpátalján született, ahol az irodalmi élet megújítására irodalomszervezésbe kezdett, falujárással és versmondó versenyekkel. Egyik vágya volt, hogy bejárja a Kárpát-medencét, amit az irodalomszervezés lehetővé tesz. Bár rengeteg munkával jár, sok energiát és szeretetet kap ennek során, és a Kárpát-medence kis falvaiba is eljuthat az irodalommal. Esszé- és versespróza-köteten is dolgozik, a kapott ösztöndíjjal pedig egy olyan témát szeretne megírni, melyben az élet utolsó szakaszát dolgozza fel, megidézve a sirató hagyományát. Verseiből olvasott fel az est során, majd női sorsokat ábrázoló prózáiból az Isten arca és A harmadik címűt hallhattuk.

Kürti László Mátészalkán él. A Vörös Postakocsi folyóirat szerkesztőjeként irodalmi tábort szervezett, és éppen Térey János lett volna a következő vendég, de a már megbeszélt vendégségre nem kerülhetett sor. Zalán Tiborhoz hasonlóan verseskötetet ír az ösztöndíj ideje alatt és prózán is dolgozik, utóbbit hosszabb távra tervezi. A tanításban éppúgy, mint az irodalomszervezésben a minőségi, valódi értékek megmutatásának és kitermelődésének szándéka vezeti. Verseiből hallhattuk a Parasztgalamb, Romlatlanul, arany doxa végül a diogenész és az idea címűeket felolvasásában.

Végül az est moderátora, Mirtse Zsuzsa a következő PIM Estikére invitálta a közönséget, és felhívta a figyelmet a Digitális Irodalmi Akadémia oldalára, ahol megtalálhatjuk az itt fellépő szerzőket és néhány írásukat. A közönség tovább hallgathatta a VIGaD zenekart, vagy kötetlenül folytathatta a beszélgetést a fellépőkkel a Károlyi-palota hangulatos kertjében.