Az Aranyváros titka ? Dr. Dark hihetetlen kalandjai 1.

A rablórobotok nyomában ? Dr. Dark hihetetlen kalandjai 2.

Szerző: Fabian Lenk

Illusztrátor: Alexander von Knorre

Korosztály: 8 éves kortól

 

dr_dark_1_coverdr_dark_2_cover

A Dr. Dark hihetetlen kalandjai című sorozat elsőként a Betűtésztánál jelenik meg.

A hazájában is friss (tavaszi) megjelenésű könyvek Dr. Darkjának alakja rengeteg populáris kultúrából ismert karaktert ötvöz: találkozik benne a titkosügynökök szakértelme, technika iránti rajongása, a régimódi detektívek eleganciája, éleslátása és (főként az első részben) az vad, egzotikus terepen való helytállása, akár egykoron Indiana Jones-nál. A szövegben ezért vegyülnek a gyerek-krimik, markáns karakterekkel dolgozó régebbi kalandregények és a (kortárs) sci-fi elemei.

Mindkét kötet üzenete a közös értékek fontosságának szembeállítása a világrontó kapzsisággal. Kiemelhető a Dark-erények közül, hogy a magas szintű technikai tudást és tájékozottságát a jó szolgálatába állítja, szemben (kütyükkel olykor hasonlóan jól felszerelt) ellenfeleivel.

Ha nagy-nagy küzdelem árán is, de Darkék sikerre viszik a küldetéseket: az első rész inka kincsekre titkon áhítozó, intrikus kutatócsapata és a folytatás megalomán gengszterei végül elnyerik méltó büntetésüket.

 

 

Papírbabák

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Rebecca Cobb

Ajánlott korosztály: 4 éves kortól

Rebecca_Cobb_Papirbabak

Lélegzetelállítóan gyönyörű történet egy kislányról és öt papírbabájáról. Az egymás kezét fogó papírbaba-füzér fantasztikus kalandokra kel: elindulnak a házon át, ki a kertbe, ahol előbb egy játék dinó karmai közül, majd egy sütőkesztyű-krokodil szájából sikerül megmenekülniük, de ezután sem nyugodhatnak meg, mert egy valódi olló fenyegeti őket. A tehetséges szerzőt, Julia Donaldsont, legnépszerűbb műve, a Gruffalo sorozat révén már ismerhetik az olvasók. Julia korábban tanárként és dalszerzőként is dolgozott, a könyvírás mellett újabban rajzfilmkészítéssel is foglalkozik.

 

Könyvköz kapcsolódó érdekesség a Guinness rekordként nyilvántartott, világ leghosszabb papírbaba-füzére, amelyet több mint 45000 papírbabából készítették, a teljes hossza 4549,7 méteres lett, és ami csaknem 2 kilométerrel hosszabb, mint az előző rekord tulajdonosé. A Guinness rekord felállításával két célt tűztek ki az alkotók, egyrészt megünnepelni a csodás Papírbabák című kötetet, másrészt pénzt gyűjteni egy gyermekeket támogató alapítvány számára.

 

 

Mind megettem!

Szerző és illusztrátor: Rebecca Cobb

Ajánlott korosztály: 3 éves kortól

Rebecca_Cobb_Mind_megettem

 

Rebecca Cobb második önálló kötete, a Mind megettem! (Lunchtime) 2013-ban elnyerte a Waterstones Gyermekkönyv Díjat. A szerző saját gyermekkori emlékeiből merített a történet megírásakor. Saját elmondása szerint ?rossz evő? volt, és édesanyjának azzal okozott fejtörést a főzés terén, hogy még a kedvenc ételeit sem volt hajlandó megenni, mégpedig azon egyszerű okból, mert úgy érezte, hogy az evés csupán a játékidő zavaró megszakítása.

Rebecca saját, rendkívül kifejező rajzaival díszíti a könyvet, amely egy csodálatos képzeletvilágba vezeti az olvasót. A gyermekkorhoz való közelséget erősíti, hogy a mű fordítója a 13 éves Simon Szonja.

 Valamicsoda

Szerző és illusztrátor: Rebecca Cobb

Ajánlott korosztály: 3 éves kortól

 

Rebecca_Cobb_Valamicsoda 

A történet főhőse és egyben mesélője egy kisfiú, akinek a kertjében, a cseresznyefa alatt keletkezett egy titokzatos lyuk. A szerző, a Mind megettem! című könyve után ismét saját maga illusztrálja történetét. A The Sunday Times szerint ?Cobb illusztrációi az örömteli gyerekkor lenyomatai.? A gyermeki képzelőerőnek nem szabnak gátat a felnőttek, sőt beszállnak a játékba, ők is találgatnak, vajon ki lakik a lyukban, és hagyják, hogy a kisfiút magával ragadja ez a csodás rejtély. Sikerül vajon kitalálni, hogy ki lehet a lyuk lakója? És fontos ez egyáltalán?

A gyerekbarát és melegséget árasztó hangvétel is magyarázza, hogy ezt a könyvet is egy kiskamasz, a 13 éves Simon Szonja fordította.

Rebecca Cobb számos gyermekkönyvet illusztrált, dolgozott Richard Curtis-szel, Julia Donaldson-nal, de több folyóirat és magazin is rendszeres megrendelői közé tartozik.

Amikor épp nem rajzol, Rebecca a saját házuk felújításán munkálkodik párjával.

 

A kád-tenger kapitánya

Szerző-illusztrátor: Bob Logan

Ajánlott korosztály: 2 éves kortól

Kad-tenger

 

Egy fehér szakállú tengerész bóbiskol hajóján…

Járd be vele ezt a titokzatos tengert!

Találkozz a hápogás helyett sípoló kacsákkal,
Egy ovis csoportnyi felhúzható aranyhallal

A kíváncsi cettel, aki labdázni hív,

És egy régi, Szappan nevű ladikkal!

Rájön a kapitány valaha, hogy milyen tengeren hajózik?

 

A szerző:

Bob Logan, elsőkönyves szerzőként korábban a Madagaszkár és a Derült égből fasírt c. mesefilmek elkészítésében vett részt, mint storyboard artist. A könyv szellemes, kissé retro rajzai remekül illeszkednek a történethez, így könnyedén éri el célközönségét, a legkisebbeket.

Danny mesél

Három afrikai mese Danny Bain előadásában (CD melléklettel)

Illusztrátor: Máray Mariann

Ajánlott korosztály: 4 éves kortól

 

danny_mes_l_B1_0924_

Danny Bain az Egyesült Államokban született. 2010-ben teljesen vélet­lenül érkezett Magyarországra. Budapestre azóta otthonaként tekint. Afrikai történeteket mond el egyedi mesemondó stílusban, Ghánából hozott hangszerén kísérve. Leül egy kis sámlira, a gyerekek köré gyűl­nek. Figyelnek rá, a történetre, a zenére, és várják, hogy bekapcsolódhas­sanak. Hogy együtt ?lelelézzenek?. Egy pillanat alatt közösséget teremt. Így röpül Dannyvel az idő az előadásokon.

Nagy örömömre szolgál, hogy ezeket a meséket otthon is olvashat­ják-hallgathatják a kicsik és mi, szülők is. Ezt az élményt teszik tel­jessé Máray Mariann illusztrációi, melyek egzotikus és mesés világot teremtenek a történetek köré.