magazin_27672

Az oral history módszerével készített interjúk 32 élettörténetet mutatnak be, amelyek mentén az olvasó bepillantást nyerhet a fogvatartottak börtönéveibe is.A magyarországi 1956-os forradalom csak a kiváltó ok volt, hangzott el az Erdélyi srácok című

A Benkő Levente, Papp Annamária és Víg Emese által szerkesztett Erdélyi srácok a Volt egyszer egy ?56 című könyv folytatása. A könyvbemutatón Lönhárt Tamás történész, a BBTE docense elmondta, az erdélyi magyarok küzdelme nem golyókkal történt, hanem szavakkal, tettekkel, megnyilvánulásokkal, koszorúval, verssel és színdarabbal.

?Nem lőttünk senkire, mégis megvolt a mi ?56-unk. Van egy magyarországi ?56, ami erőt mutatott, és van egy romániai, ami összeért, és magyar közösségi élményt alkotva a románok számára is ihletet jelentett? ? mondta.

71852_56

Benkő Levente arról beszélt, hogy a könyvben azoknak az ellenállóknak az emlékeit akarták megmenteni és az olvasók elé tárni, akik nagy valószínűséggel sosem fogják leírni a visszaemlékezéseiket, így a könyv egyik alapvető célja az értékmentés.

A túlélőkkel készített interjúkból kiderül, hogy a megtorlás során hogyan zajlottak a vallatások, a börtönévek, és hogy a Duna-menti kényszermunkatáborban milyen volt a fogvatartottak élete.

A kötet az 1956-os forradalom és az erdélyi ?56 kapcsán egy olyan történetet jár körül, amelynek kezdete ?56 november 1-ét megelőzően egy évtizeddel korábban kezdődött, 1946-ban.

Az ?56-ról szóló Erdélyi srácok kötetéből az is kiderül, hogy az erdélyi ?56 tekintetében a magyarországi szabadságharc csak kiváltó indok volt. ?Ami a valós alapja volt a Romániában zajló eseményeknek, az a kisebbséget ért sérelem, amely elérte a magyar kisebbség tűréshatárát? ? mondta Lönhárt Tamás.

A könyv 32 élettörténetet és 86 regionális kistörténet mutat be a könyv, melyben az 1956-os események kapcsán csoportokra osztották a túlélőkkel folytatott beszélgetéseket.

A szerkesztők elmondták: a könyv a biztosítéka annak, hogy tovább élnek azok a történetek, amelyeket elődeink megéltek és elmeséltek nekünk.

Forrás és fotók: transindex.ro