fbpx

Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színházban

Radnóti versei, levelei, naplójegyzetei, Grecsó Krisztián zenében életre kelő prózái és Kollár-Klemencz László sváb családjának regényes története is megelevenedik szövegben és dalban a Zsámbéki Nyári Színházban.

A Zichy-kastély udvarán vezető színészek, ismert zenészek és remek szerzők váltják egymást a színpadon irodalmi-zenés esteken a következő hetekben.

Mácsai Pál és Dés László szerkesztésében jött létre a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című program, amelyben Mácsai Pál és Fullajtár Andrea előadásában hallhatják Radnóti eddig kevésbé ismert és ikonikus szövegeit egyaránt. Az előadást a szövegekre érzőn reflektáló zeneszerző, Dés László improvizatív szaxofonjátéka és remek zenésztársai, Dés András és Fenyvesi Márton teszik teljessé június 24-én a Zichy-kastély udvarán.

Fullajtár Andrea és Mácsai Pál

Mi történik, ha az író gitárt ragad, a zenész pedig felolvas? Grecsó Krisztián és Beck Zoli hoz valamit magából Zsámbékra, ami nagyon más, mint amit megszokhattak a nézők. A két – civilben jó barát – alkotó a színpadon zenében és szövegben inspirálva egymást megidézi a mestereket, és megmutatja, hogy minden alkotás gyökere közös, legyen az zene vagy irodalom.

Nincs is személyesebb történet, mint az író saját családregénye, és nem lehet hitelesebb előadás, mint amikor a szerző egyben zenész is, aki a színpadon zenével hívja életre a történeteket. Kollár-Klemencz László saját sváb családjáról írt, az Öreg Banda címmel megjelent nagyívű regényének gyerekkori emlékek, családi anekdoták, legendák, fikciók és dokumentumok adták az alapját, a regényben pedig végigvonul a zene, azaz az újhartyáni Öreg Banda, akik fontos szerepet kapnak a közösség életében. Kollár-Klemencz László írói és zenészi léte itt ér össze, regényben és színpadon egyaránt. Ritka pillanat, amikor egy alkotó ilyen mélyen személyes vallomását hallhatjuk, amely család- és zeneregény, de egyúttal Újhartyán fiktív krónikája is, amely július 8-án egy másik sváb hagyományokkal rendelkező településen, Zsámbékon vendégeskedik.

Kollár-Klemencz László

A Zsámbéki Nyári Színház további előadásairól itt találhatók információk.

Nyitókép: Beck Zoli és Grecsó Krisztián. Képek forrása: Zsámbéki Nyári Színház

A rovat további cikkei