fszek.hu
Forrás: Fszek.hu

Nemcsak előadásokat hallgathatnak, hanem a vendéglátás, a divat, a gépjárműipar és az építőipar különféle szakmáiba is belekóstolhatnak az érdeklődők a virtuális valóság (Virtual Reality) technológia segítségével. A játék elején egy állásbörzén találják magunkat, és eldönthetik, hogy melyik iparágat választják. Akit a vendéglátás vonz, átélheti, milyen egy éttermi konyhán szakácsként dolgozni.

Akit inkább az autók érdekelnek, kereket és olajat cserélhet, vagy lefényezhet egy lökhárítót a szerelőműhelyben. Akik az építőipar mellett döntenek, megtapasztalhatják, milyen a magasban dolgozni hegesztőként vagy tetőfedőként. Aki inkább a művészeti szakmákat szereti, annak a divatiparban a helye: összeállíthatja és lefotózhatja saját kollekcióját, majd begyűjtheti a lájkokat.

MKIK_Szakmaszimulator
MKIK Szakmaszimulátor

A Jövő kávézó asztalainál négy témában folynak majd beszélgetések multinacionális cégek tapasztalt munkatársai vezetésével. A szakemberek kérdésekkel segítik, irányítják a programot, illetve az új asztaltársaság számára összefoglalják, milyen megállapításokra jutott az előző csoport.

Emellett egy alternatív iskola vezetője, egy generációkutató, valamint különböző cégek munkatársai is tartanak előadást régi és új szakmákról, a technológiai fejlődésről, a lehetséges jövőről. Számba veszik azokat a szakmákat is, amelyek öt éve még nem léteztek, köztük az UX designert, az AI tanácsadót és az adat-evangelistát.

MKIK_Szakmaszimultar_2
MKIK Szakmaszimulátor

A program fókuszba állítja az önismeret szerepét a pályaválasztásban, ezért szakemberek segítik a diákokat, hogyan ismerjék meg képességeiket, adottságaikat, vágyaikat és céljaikat.

 

Az ingyenes rendezvényt Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.