A pályázók feladata, hogy a Családok éve alkalmából gondolják újra nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit, fogalmazzák át a mondanivalót, úgy, ahogy ezek az alkotások megszólítják őket, majd az osztály vagy egy részének bevonásával adják is elő az alkotást. Az így elkészült pályaműveket május 11-ig lehet beküldeni a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra. Még két hétig tehát szabad a vers!

szabadavers_logo_szines_ok

A pályázatot a költészet napján, április 11-én, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár indította útjára, melynek fő célja, hogy felkeltse a diákok versolvasási kedvét, felhívja a figyelmüket az átírásra kiválasztott művekre és az alkotókra, valamint arra, hogy a pályázat kiírói ezúttal az ő véleményükre kíváncsiak, arra, hogy ezek a 80-100 éve született költemények bennük hogyan szólalnak meg, nekik mit jelentenek. Azt ugyanis már mindenki megtanulta, hogy a költő mit szeretett volna elmondani ezekkel az alkotásokkal, a ?Szabad a vers!? kezdeményezés viszont pont attól előremutató, hogy ezúttal a diákok gondolatai számítanak: az, ahogy ők a XXI. század felgyorsult információtengerében megfogalmazzák maguknak a vers mondanivalóját és ötvözik azt a jelenkor, a saját életük családi kötődésű élményeivel.

Az alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között, sőt: akár rap vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adniuk és videóra rögzíteniük, majd regisztrálniuk és feltölteniük a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra.

A pályázók 12 átdolgozásra kiválasztott vers közül választhatnak és inspirációként három kortárs költő is elkészítette Petőfi Sándor István öcsémhez című verséből saját átiratát. Lackfi János, Iancu Laura, Bánki Benjámin megoldásai a csaladokeve.hu/szabadavers honlapon megtekinthetők.

További információk, pályázati dokumentumok: csaladokeve.hu/szabadavers.