knausgaard1
Karl Ove Knausgard lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál dízsvendége
Forrás: contextus.hu

Idén is megrendezik a könyvfesztivál hagyományos kísérőrendezvényeit, az Európai Írótalálkozót, a Kis Könyves Éjt, a Könyvtáros Klubot és az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is.

 

A norvég díszvendégség keretében nyolc norvég szerző lesz személyesen jelen a könyvfesztiválon. Emellett több kiemelt programmal igyekeznek felhívni a figyelmet a norvég-magyar kulturális kapcsolatokra is.

 

Külön programmal emlékeznek meg arról, hogy 250 éve két magyar tudós, Hell Miksa és Sajnovics János Észak-Norvégiában megfigyelte a Vénusz átvonulását a Napkorong előtt. Az expedíció során számos adatot gyűjtöttek a Norvégiában ma is hivatalos számi nyelvről. Sajnovics János ezekre a megfigyelésekre támaszkodva alapozta meg a finnugor nyelvrokonság elméletét.

konyvfeszt
Április 25-28. között, több mint 400 programon vehetünk részt az idei könyvfesztiválon
Forrás: konyvfesztival.com

 

Szintén külön programmal elevenítik fel Gregersen Gudbrand norvég építőmester alakját, aki 1847-ben költözött Magyarországra, és kulcsszerepet játszott többek között a szegedi gát megépítésében.

 

A díszvendég Karl Ove Knausgard köteteit a Magvető Kiadó jelenteti meg. A norvég szerző hatkötetes, Harcom című önéletrajzi regényével lett világhírű, a sorozat negyedik, Élet címet viselő kötete a könyvfesztiválra jelenik meg először magyar nyelven. A regény azt mutatja meg, hogy milyen mélyen meghatározza egy férfi életét az autoriter apa és a hozzá fűződő kapcsolat.

 

A Millenáris Park 12. alkalommal ad otthont a könyvfesztiválnak. A gyerekprogramok idén a frissen átadott Nemzeti Táncszínház aulájában kapnak helyet.