Szilágyi István azon kevés magyar írók egyike, akiknek sikerült másokkal össze nem téveszthető nyelvet alkotniuk ? fogalmazott méltatásában Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Hozzáfűzte: könyvekben mérhető rövidsége ellenére ? mindössze négy elbeszéléskötet és négy regény ? beláthatatlan Szilágyi István neutroncsillagéhoz mérhető tömörségű és sűrűségű életművének súlya, jelentősége és fontossága. Marosi Miklós, az MMA alelnöke köszöntésében a magyar irodalom élő klasszikusának nevezte Szilágyi Istvánt, akinek életművében, akárcsak a teremtett világban, minden mondatnak oka van és következménye lesz.

Szilagyi1

 

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója Arany János Nagyszalontán őrzött babérkoszorúinak egyikéből származó levéllel köszöntötte Szilágyi Istvánt. Kiemelte: az irodalom nagyságainak születésnapi köszöntésével emlékeztetni tudjuk önmagunkat a régmúlt és a jelen magyar irodalmának egységére, függetlenül minden stiláris és politikai nézetkülönbségtől.

Szilagyi2

 

A Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő 80 éves szerzője, aki gyermekkora meghatározó részét a szilágysági Zilahon töltötte, Ady Endre Zilahi ember nótája és Krisztus-kereszt az erdőn című versét olvasta fel a közönségnek. Szilágyi István műveiből, interjúiból Kubik Anna színművész olvasott fel részleteket az ünnepségen. Szilágyi István munkásságáért több rangos kitüntetést, 1990-ben József Attila-díjat, 1992-ben Ady Endre-díjat, 1995-ben Déry Tibor-jutalmat vehetett át, 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Az író 2001-ben kapta meg a Kossuth-díjat, 2003-ban Márai Sándor-, 2008-ban Arany János-, 2009-ben Alföld-díjjal, 2011-ben az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány Életműdíjával jutalmazták. Szilágyi István 2014-ben lett a nemzet művésze, 2017-ben Prima-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Soós Lajos