A munka Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas pécsi képzőművész szerkesztésében készült el, s tartalmazza az összes rajzot, nyomatot, kollázst, olaj- és akrilfestményt, amelyet Lantos Ferenc Pécsnek adományozott. A művekből 2013 decemberében nyílt kiállítás a pécsi Vasváry-házban.

Ezen kívül a könyvben megcsodálható 29 grafika, festmény a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtár tulajdonában lévő alkotásokból. Így az életműből egy áttekintő keresztmetszetet kap az érdeklődő.

lantos3

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kötet bemutatóján elmondta, a munka alkalmas arra, hogy Lantos Ferenc művei a kiállítóteremből kilépjenek, szélesebb rétegek ismerkedhessenek meg művészetével, módszereivel. Hozzátette: a hiánypótló kötet minőségére garancia Pinczehelyi Sándor személye, hiszen a szerző szoros kapcsolatban állt a művésszel annak haláláig.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a baranyai megyeszékhelynek kötelessége támogatni minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a festőművész munkásságának szélesebb körű megismertetéséhez, a kötet pedig éppen ezt a célt szolgálja.

lantos4

Pinczehelyi Sándor emlékeztetett: a Lantos Ferencről most megjelent kötet a harmadik a sorban, de különleges abból a szempontból, hogy a pécsi állandó kiállítás teljes anyagát, a Kossuth-díjas művész legfontosabb alkotásait mutatja be, öleli fel.

Lantos Ferenc festőművész, grafikus és művészetpedagógus, Pécs díszpolgára hosszan tartó, súlyos betegség után tavaly decemberben hunyt el balatonberényi otthonában.

lantos2 

A művész 1929-ben született Pécsen. 1964-ben kapott festő-tanári diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, de akkor már jelentős szakmai múlt állt mögötte. Művészi alkotómunkájára meghatározó hatással volt mestere, Martyn Ferenc, akinek tanítványaként már egész fiatalon megismerkedett a természeti látvány absztrahálásával.

Lantos műveinek gyökere és mindvégig mozgatóereje – ahogy azt Keserü Katalin megfogalmazta annak idején a művész 80. születésnapjára írt méltatásában – az autonómia és a tiszta művészet ideálja, a képeknek nem a valóság illúzióját keltő, hanem önálló realitásként való léte.

Életútja során Lantos Ferenc legalább ötven egyéni és százötven csoportos kiállításon mutatta be olaj- és akrilfestményeit, valamint grafikáit, és a nagyközönség rengeteg helyszínen megcsodálhatta köztéri alkotásait, elsősorban tűzzománcfalait.

lantos1

Több díjjal is elismerték művészetét, többek között megkapta Pécs-Baranya Művészeti Díját (1965), Pécs Város Művészeti Díját (1978) és 1993-ban a Munkácsy Mihály-díjat. 2000-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2007-ben kapott Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díjat. 2010. március 15-én vehette át a Kossuth-díjat képzőművészeti és pedagógiai munkásságáért, életműve elismeréseként. A művész akkor úgy nyilatkozott az MTI-nek, örül annak, hogy nem idő előtt kapta meg a Kossuth-díjat, hanem 81 évesen, amikor alkotói és művészetpedagógusi életműve jelentős része már a háta mögött volt.

A fél évszázados művészetpedagógusi életútja során főiskolákon és a pécsi egyetem művészeti karán is oktatott, képzőművészeti táborokat és szakköröket vezetett, iskolateremtőként pedig feleségével, Apagyi Mária zongoraművésszel és zenepedagógussal közösen hozták létre a Pécsi Művészeti Szabadiskolát. Együtt komplex képzőművészeti és zenei nevelési módszertant dolgoztak ki.

MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond