filler_2294342_960_720_600x400.png
Fotó: pixabay.com

A vers, a művészet a lélek oxigénje, akkor figyelünk fel rá, amikor elkezd fogyni körülöttünk ? fogalmazott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki szerint a Versmaraton arra is ösztönöz, hogy ne csak ezen az egy napon foglalkozunk a költészettel, a kortárs szerzőkkel. A rendezvényen a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Az év versei 2018 antológiában szereplő 100 költőből 58 olvassa fel költeményeit. A Versmaraton a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a közmédia közös rendezvénye. Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója a megnyitón kiemelte: ahhoz, hogy a költészet mindenkihez eljusson, szükség van a Versmaratonhoz hasonló rendezvényekre. A rendezvény új helyszínének, az Akvárium Klubnak a kiválasztásával a Versmaraton a fiatalabb generációk felé is nyitni szeretne ? fűzte hozzá.


kolteszet2_600x417.png
VersmaratonFotó: MTI/Bruzák Noémi

Az Akvárium Klubban mások mellett Ágh István, Géczi János, Szőcs Géza, Kukorelly Endre, Mezey Katalin, Kemény István, Terék Anna, Turi Tímea, Böszörményi Zoltán, Serfőző Simon, Kiss Judit Ágnes, Horkay Hörcher Ferenc, Végh Attila és Oravecz Péter szavalja saját verseit április 11-én este 10 óráig. A felolvasásokat beszélgetések szakítják meg a szerzőkkel. Az ingyenes esemény házigazdái Völgyi Tóth Zsuzsanna és Gyarmati Péter, Kossuth Rádió műsorvezetői. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó főszerkesztője felidézte: április 7-én rendezték meg a Költők Futását a budapesti Ferenc térről indulva, ahol a résztvevők a Versmaraton ötletgazdája, Oláh János (1942-2016) széktámlájának egy darabját stafétaként egymásnak adva futottak le közösen egy maratont. A Versmaratont a Kossuth Rádió élő közvetítéssel és helyszíni bejelentkezésekkel is követi a nap folyamán. A teljes rendezvény élőben követhető a www.mediaklikk.hu internetes oldalon.

 

János vitéz-maraton és diák slam poetry verseny a József Attila Színházban

János vitéz felolvasó maratont és diákoknak szóló slam poetry versenyt rendeznek a költészet napja alkalmából a fővárosi József Attila Színházban. Az április 11-én délután 16 órától kezdődő felolvasó maratonra általános és középiskolai diákok és csoportok jelentkezését várják. Az esemény koordinátora Quintus Konrád színművész.


kolteszet1_600x404.png
Kürti László költő saját versét olvassa fel a Versmaraton című rendezvényenFotó: MTI/Bruzák Noémi

 

A színház előcsarnokában rendezik meg este az első alkalommal megszervezett diák slam poetry versenyt, amelynek témája a család. A verseny két blokkból áll, 7-7 jelentkező kap lehetőséget színpadra lépni. A versenyzők fejenként három percet kapnak, a zsűri a közönség öt kiválasztott tagjából fog állni. Holtverseny esetén a zsűri vagy a közönség hangereje dönt. A versenyzők limitált kiadású pólót kapnak, az első három helyezett pedig Szabadbérletet a József Attila Színházba.

 

Versfal az Akvárium Klubban

Több ezer verssel borított fal várja a közönséget a költészet napja alkalmából április 11. és 18. között a fővárosi Akvárium Klubban. A költészet világnapján, március 21-én országszerte 30 városban, összesen több mint 80 helyszínen csaknem 10 ezren fizettek verssel a kávéért a Julius Meinl Hungary kávévállalat kampányának hatására. Az így született, fizetőeszközként használt írásokat lehet elolvasni egy héten keresztül az Akvárium Klub teraszán.

 

Forrás: MTI