Isabelle Huppert francia színésznő Arany Medve-életműdíjat kap a februári 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A csaknem 150 filmes és televíziós produkcióban szereplő Huppert sokoldalú, utánozhatatlan művész, „aki nem habozik kockázatot vállalni vagy szembemenni a főáramlatokkal” – indokolta döntését a Berlinale.

Korábban Helen Mirren és Charlotte Rampling is elnyerte a filmmustra életműdíját. A filmfesztivált a tervek szerint februárban rendezik meg. A 68 éves Huppert Joan Verra című új filmjét is ott mutatják be, emellett a színésznő néhány régebbi produkcióját, köztük a Francois Ozon rendezte 8 nőt, amelyért Ezüst Medve-díjat kapott, és Paul Verhoeven Áldozat? című thrillerét is levetítik, amelyért Oscar-díjra is jelölték.

Huppert már 14 évesen színészetet tanult, majd a párizsi nemzeti színművészeti konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Pályafutása alatt olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Bertrand Tavernier, Claude Chabrol és az osztrák Michael Haneke.

A Berlinale szervezői hangsúlyozták, hogy a pandémia ellenére 2022. február 10. és 20. között hagyományos fesztivált rendeznek, amelyen azok vehetnek részt, akiket beoltottak vagy felépültek a Covid–19-ből.

Nyitókép: Isabelle Huppert francia színésznő a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján (2021). Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon