A hagyományőrzők az 1566-os ostrom leghíresebb jelenetének, a kitörésnek állítanak emléket történelmileg hiteles rekonstrukciójukkal. A szeptember 9-én, szombaton, 12 órakor és szeptember 10-én, vasárnap, 17 órakor tartandó programon csaknem 220?230 hagyományőrző vonul fel. A mintegy 16 tábor tagjai az ország számos pontjáról érkeznek: Egertől Ráckevén és Sárváron át egészen Kőszegig, miközben a környékről: Siklósról, Pécsről és Simontornyáról is vendégül látnak hagyományőrzőket Szigetváron. Így összesen 170?180 török és magyar harcos, köztük 13 lovas, továbbá 41 nő és gyerek vesz részt a programban.

 

A magukkal hozott eszközöket nemcsak a harc folyamán, hanem a török és a magyar táborban is megcsodálhatjuk a rendezvény ideje alatt, a harcosok ugyanis több mint 60 puskát, valamint 14 ágyút is magukkal hoznak. Országos jelentőségűvé nőtte ugyanis ki magát tavaly a hagyományőrzők programja, amelyet idén további meglepetés követ. A titkot csak az utolsó héten árulják el a résztvevők, azt azonban már most tudjuk, hogy a csatajelenetek a siklósi rajtaütéssel kezdődnek. A látványos lovas párbajokkal kísért program az ó-, majd az újváros elvesztését követően a várfalon belül folytatódik: a csapatok bevonulnak a kitörés eredeti helyszínére, ahol ismét felépül a palánkvár a szigetvári vár eredeti nyomvonalát követve, majd Zrínyi Miklós hősi kitörését zenei aláfestés kíséri.

 

A programok között ismét felcsendülnek magyar és török dallamok a XVI?XVII. századból: Erdal Şaliko?lu, Csörsz Rumen István és Gy. Szabó András előadásában Hunyadi Jánostól Zrínyi Miklós koráig hangzanak fel históriás énekek, valamint török és magyar irodalmi-zenei szemelvények szeptember 9-én, szombaton, 14 órakor a dzsámiban.

 

Ismét Szigetvárra látogat a Khamoro Táncszínház Sárközi üzenete? című előadása, amelyet a nézők szeptember 9-én, szombaton, 17 órakor, valamint szeptember 10-én, vasárnap, 13 órakor a Zrínyi téri színpadon tekinthetnek meg. A darabból kiderül: a cigányság szerepe az adott korban is fontos volt a magyar hadsereg számára. A fegyverjavítók közül, mint Sárközi is, többen csatlakoztak a katonákhoz.

Sárközi a kor meghatározó személyisége volt, a cigányságot képviselve nagyban hozzájárult a magyarok diadalához: Sárközinek ezt a fajta üzenetét szeretnék tolmácsolni a mai kornak. Ezeket egybe foglalva a Khamoro Táncszínház egy 50 perces zenés táncos produkciót vonultat fel, 25 fővel, humoros formában, autentikus cigány dalokkal, táncokkal és kortárs motívumokkal ötvözve.

 

A Zrínyi Napok keretein belül ismét bemutatják a Zrínyi 1566 című rockmusicalt is. Az előadásban Zrínyi Miklóst a Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor testesíti meg, de láthatjuk és hallhatjuk a színpadon többek között Szomor Györgyöt, Feke Pált vagy éppen Beleznay Endrét, és beleélhetjük magunkat abba a történelmi pillanatba, amikor Zrínyi 300 embere kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt. Szigetváron a Zrínyi Napok keretében három alkalommal is színpadra kerül a Moravetz Levente által írt és rendezett előadás, ahogy A Fejedelem című musical is egyszer. Utóbbi II. Rákóczi Ferencről és a Rákóczi-szabadságharcról szól.