A fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila kiemelte: jó döntés volt egy hiánypótló táncművészeti rendezvénysorozat elindítása Miskolcon. ?A Miskolci Balett az utóbbi években hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Az a tudás, alázat és szakmaiság, ami ezt az együttest jellemzi, méltóvá teszi arra, hogy tagjai egy olyan fesztivál origójában álljanak, amely már a második évében ilyen jelentős helyre pozícionálta magát a hazai és nemzetközi táncéletben? ? fogalmazta meg a direktor.


femme8_bereczky_sandor_600x400.png
FemmeFotó: Bereczky Sándor

 

A rendezvénysorozat szervezője, Kozma Attila elmondta: a tavalyi évben az volt a cél, hogy az induló fesztivál bemutatkozzon, megismertesse és megszerettesse a városban a kortárstánc műfaját. ?Már a legelső fesztiválon minden előadás teltházzal ment és olyan nyitottságot tapasztaltunk a nézők részéről, hogy idén már bátrabban válogattunk az előadások közül. A repertoár kialakításánál a kulcs a műfaj sokszínűségének bemutatása, igyekszünk tehát a teljes palettát lefedni. Arra koncentráltunk, hogy a nagyon friss irányzatok is megjelenjenek a programban. Az idei repertoár sokszínűbb és nívósabb a tavalyinál: világhírű alkotókat, együtteseket sikerült meghívnunk, így egy igazán izgalmas, a hazai és a nemzetközi táncélet jeles képviselőit felvonultató fesztiválprogramot állítottunk össze? ? hangsúlyozta a Miskolci Balett vezetője.

 

Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett francia, brit, osztrák, szlovén és erdélyi együttesek is bemutatkoznak. A fesztivál öt napja alatt rendkívül sokszínű programra készülhetnek a nézők: hat ország 10 produkciója vendégszerepel Miskolcon. A francia Retouramont társulat egészen különleges bemutatóra készül a színház előtti téren: produkcióikat nem színpadra tervezik, hanem épületek homlokzatán kötelek és beülők segítségével táncolnak. A Nagy-Britanniából érkező Company Marc Brew szintén egyedi stílust képvisel. Az együttes kerekesszékes vezetője szólóelőadásában autóbalesete óta első alkalommal közvetlenül a testéről beszél, és arról, milyenné tette a 19 évvel ezelőtti baleset: vizsgálja és felfedezi teste megváltozott formáját.


carmen2__mihaly_laszlo_600x399.png
CarmenFotó: Mihály László

 

A legkisebbeket egy különleges előadás várja, amely a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi. Rajzolt látványvilág, okos LED-kosztüm, egy robotlabda és egy drón is színesíti ezt a csodálatos mesevilágot, amelyet a Bandart varázsol a színpadra. Az erdélyi András Lóránt Társulat a Médea-történet metaforáit jeleníti meg a színpadon, míg Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán duójukban Orfeusz és Eurüdiké mítoszát helyezik a mai viszonyok közé. Az egri GG Tánc Eger egy brazil koreográfus munkáját mutatja be Miskolcon Szegfűk és Rózsák címmel, a Pécsi Balett pedig ? amely még soha nem szerepelt Miskolcon ? Carmen című előadását hozza a fesztiválra. Az osztrák Editta Braun Paula című produkciójában a magányról és az otthontalanság érzéséről beszél. A fesztivál zárásaként április 28-án két bemutatót is láthat a közönség. A Miskolci Balett új előadását, a Julie kisasszonyt a Játékszínben állítja színpadra Velekei László rendező-koreográfus, míg a Kamaraszínházban az EnKnapGroup szlovén együttes Josef Nadj legendás koreográfiáját gondolja újra. A Sötét frigy (A pekingi kacsa nyomán) címet viselő produkció először a Horizont Fesztiválon lesz látható!

 

A fesztiválprodukciók mellett kísérőprogramokkal és egy kiállítással is készül a színház: április 24-én a Magyar Táncművészek Szövetsége kihelyezett ülést tart Miskolcon. Szintén ezen a napon az érdeklődők beülhetnek a Julie kisasszony nyílt próbájára, amely után az alkotók beszélgetésre is várják a nézőket. Az előző év hagyományát folytatva a Nagyszínházban Éder Vera fotós kiállítása látható a fesztivál ideje alatt. A tárlat a Miskolci Balettről készült különleges fotósorozatból született. A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál minden előadása után közönségtalálkozóra várják a nézőket, így többek között lehetőség nyílik személyesen találkozásra Marc Brew-val vagy Josef Nadj-gyal is.


ann_droid_1___kni_pictures.jpg
Ann-droidFotó: KNI Pictures

 

Fesztiválprogram:

Déryné kert:

Április 24., kedd 17:00 ? FÜGGŐLEGESEN

(Retouramont ? Franciaország)

A francia társulat koreográfiája egy játékos, mégis versengő küzdelem az építészet, az űr és az emberi test között, amely eleinte szenvedélyes akarattal, később a létéért küzd. A test könnyűvé és egyre légiesebbé válik, e légiesség pedig lehetővé teszi számára, hogy életteli és boldog játékokat folytasson.

 

Nagyszínház:

Április 26., csütörtök 19:00 ? CARMEN

(Pécsi Balett ? Magyarország)

Carmen a szabadság szimbóluma. Története az olthatatlan vad szerelem drámája. ?Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.? (Vincze Balázs)


marc_brew_4_photo_susan_hay_600x399.png
Company Marc BrewFotó: Susan Hay

 

Kamaraszínház:

Április 24., kedd 19.00 ? EGYENLŐRE ÉN VAGYOK?

(Company Marc Brew ? Nagy-Britannia)

Szólóelőadásában a kerekesszékes táncművész, Marc Brew ? 1997-es autóbalesete óta első alkalommal ? közvetlenül a testéről beszél, amilyenné a 19 évvel ezelőtti baleset tette ? vizsgálja és felfedezi megváltozott formáját. Az előadás középpontjában az összetörés, az újjászületés, a megtisztulás fogalmai állnak.

 

Április 25., szerda 11:00?14:00 ? ANN-DROID

(Bandart ? Magyarország)

A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi. Rajzolt látványvilág, okos LED-kosztüm, egy robotlabda és egy drón is színesíti ezt a csodálatos mesevilágot! A 21. századi Pinokkió-átiratban Ann, a kis robotlány célja az emberré válás, ehhez pedig földön, vízen, levegőben rengeteg kaland és megpróbáltatás árán vezet az út.

 

Április 27., péntek 17:00 ? #ORFEUSZ#EURÜDIKÉ

(Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán ? Magyarország)

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára kiismerhetetlen ez a világ, egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik ? nincs ereje szembemenni a 21. század világképével.


enknapgroup_2017_foto_andrej_lamut_print_57_600x428.png
EnKnapGroupFotó: Andrej Lamut

 

Április 28., szombat 2030 ? SÖTÉT FRIGY (A PEKINGI KACSA NYOMÁN)

(EnKnapGroup ? Szlovénia)

Josef Nadj koreográfussal együttműködésben az EnKnapGroup bemutatja Pekingi kacsa / Komor szövetség című előadását, amely egy 1987-es kiemelkedő darab újragondolásával a nyolcvanas évekbe repíti vissza a nézőket. A karakteres táncanyag egy tragikus szerelmi kapcsolat és az azt kísérő, érzelmekkel teli baljós események sorozatán alapul, és az élet mulandóságának kérdését feszegeti, miközben párhuzamot von két alapvető kapocs ? a férfi és nő közötti, valamint az élet és a halál közötti kapcsolat ? között.

 

Játékszín:

Április 25., szerda 19:00 ? FEMME

(András Lóránt Társulat ? Románia)

?Ez a darab számomra a belső törvények harcáról szól. A küzdelem az emberi természet bonyolultságában rejlik: önfeláldozó és egyben bosszúszomjas, mindent fölülmúlóan szeretni és engesztelhetetlenül gyűlölni képes, életet adó, mentő és kioltó. Az előadás a drámai szöveg (Euripidész: Médeia) dramaturgiai ívétől elrugaszkodik, azonban egy non-verbális, vizuális, auditív, metaforikus nyelvezetben a dráma mélységét törekszik eljuttatni a befogadóhoz.? (Bezsán Noémi)

 

Április 26., csütörtök 17:00 ? SZEGFŰK ÉS RÓZSÁK

(GG Tánc Eger ? Magyarország)

A szerelem évszázadok óta mozgatórugója az emberi gondolkodásnak, valamint meghatározó szerepet tölt be az antik mitológia, a vallások, a filozófia és a művészetek világában. Clébio Oliveira ? a GG Tánc Eger idei stúdiószínpadi előadásának koreográfusa ? ezúttal az agy szemszögéből vizsgálja a szerelmet, szenvedélyt.


gg_tanc_eger_600x475.png
GG Tánc Eger

 

Április 27., péntek 19:00 ? PAULA

(Editta Braun ? Ausztria)

A Paula a magányról, az eltűnésről és az otthontalan létezésről szól ? valamint az emlékezés kísérletéről, az eredet és a lényeg kereséséről. Egyedül: emberi lény a fémtárgyak között, élet az élettelen anyagok között. Néha fájnak az emlékezés korlátai, néha az emlékkel örömet szerzünk magunknak, de van, amikor kitör belőlünk a harag és a felidézés ereje hirtelen elsöpri a határokat. A fantázia mindent elpusztít, ami korlátozza a lényeg keresését.

 

Április 28., szombat 19:00 ? JULIE KISASSZONY

(Miskolci Balett Bemutató előadás ? Magyarország)

A svéd naturalizmus vezéralakja, a nőgyűlölőként is aposztrofált August Strindberg 1888-ban fejezte be egyik legtöbbször játszott színművét, az egy felvonásos Julie kisasszonyt. A grófkisasszony, a lakáj és a szakácsnő szerelmi háromszögét bemutató mű olyan merésznek és nyersnek számított, hogy a cenzúra először betiltotta. Az előadás rendező-koreográfusa a Harangozó-díjas Velekei László.

 

A fesztiválról minden fontos információ megtalálható a rendezvény honlapján: www.horizontfesztival.hu