fbpx

Ismét a Tisza-parton rendeznek színházi fesztivált Szegeden

Tizenegy napon át tizenegy fellépő művész és társulat produkcióit mutatják be a pénteken kezdődő Szegedi Vízi Színház előadásain.

 A 17 éven át megszervezett Szegedi Várjátékok hagyományait továbbvivő fesztivált tavaly indították útjára, helyszínéül a Tisza belvárosi szakaszát, a Huszár Mátyás rakpartot választották.

A nyitónap délutánján az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös, a karantén hónapjai alatt csiszolgatott, élő szereplős vásári bábjátékát mutatják be. A Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióban Kemény Henrik eredeti szövege elevenedik meg a felnagyított bábszínházi paraván díszletében. Pénteken este Nagy Szilárd és Ragány Misa akusztikus koncertjét hallhatja a közönség.

Kemény Henrik: Vitéz László és az elátkozott malom. Forrás: Esztergomi Várszínház

Kísérőrendezvényként az első hétvégén a rendőrség vízi és közlekedési balesetek megelőzését segítő programján is részt vehetnek az érdeklődők.

A gyermek- és családi produkciók mellett a Szegedi Vízi Színház vendége lesz Vecsei H. Miklós a Csoóri Sándor költeményei ihlette Párbeszéd, sötétben című koncertszínházával, Földes László Hobó Ady-estjével, valamint Joós Tamás énekmondó a Cseh Tamást megidéző, Átlátszó víz legyen című műsorával.

A hetényi Csavar Színház két interaktív népzenés előadással érkezik Szegedre: Gál Tamás színész és előadóművész Arany János Nagyidai cigányok és Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét dolgozta föl partnereivel.

Hobó: Ady-est. Forrás: a Déryné-program Facebook-oldala

Hagyomány, hogy a Szegedi Pinceszínház minden évben a nyári fesztiválján tartja egyik saját produkciójának premierjét. Idén Janik László író, rendező és Varga Bálint zeneszerző vidám és komoly témák egyvelegéből gyúr drogprevenciós, érzékenyítő előadását mutatják be SQUAD – A banda címmel, melyet a társulat művészei visszatérő gyermekszínészek közreműködésével adnak elő.

Nyitókép: a szegedi rakpart. Fotó: szeged365.hu/Szabó Dávid

A rovat további cikkei