fbpx

Ismét arany nyelvű múmiákat találtak Egyiptomban

Ismét több olyan múmiát találtak régészek Egyiptomban, amelyeknek nyelvformájú arany amulett volt a szájában – közölte csütörtökön az egyiptomi turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium.

A múmiákat a Nílus-deltájában, Minúfijja tartományban találták meg egy ókori templom területén folytatott ásatás során.

A sírok különböző történelmi korszakokhoz köthetők, ideértve az ókori Egyiptom fennállásának késői korát, illetve a görög-római időszakot. A múmiák rossz állapotban maradtak fenn, ami arra utalhat, hogy a sírokban fosztogatók jártak. Arany lemezekbe burkolt csontvázakat, emberi alakú, fából készült szarkofágokat, agyagedényeket és a mumifikálási folyamathoz használt egyéb eszközöket is találtak a kutatók.

Bahá an-Nagar régészeti szakértő szerint a nyelvek azért készültek aranyból, hogy a halott beszélni tudjon a túlvilágon. A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ókori egyiptomi uralkodóknál azért használtak aranyat halotti maszkjaikhoz, valamint láb- és kézujjaik, illetve a nyelvük pótlására, mert a színpompás fém örökre megmarad.

Legutóbb tavaly februárban találtak nyelvformájú arany amulettet két egyiptomi múmia szájában az alexandriai Taposzirisz-templomban egy ásatáson.

A mítosz szerint a halottak szájába helyezett arany nyelv lehetővé tette a számukra, hogy a túlvilágon Ozirisszel, a halottak istenével beszélhessenek – közölte akkor az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Fotó forrása: Egyiptomi Turisztikai és Műemlékvédelmi Minisztérium

A rovat további cikkei