Van itt színház és film, képzőművészet és irodalom, komoly- és könnyűzene, klasszikus és modern tánc, performance, fényfestés, barátság, vidámság és jó kedv!

Közben egész nap agyagozás, linómetszés és festés, az Arany 200 busz, az Irodalmi Múzeum interaktív mozgó kiállítása, állatsimogatás ? póni és nyuszi az udvarban, eszközös népies játékok: ördöglakat, kunsági béklyó, tüzércsomó, könyvsarok, horgászat a varázstóban, pihenés a függőágyban, sütögetés a homokozóban, babázás, társasjátékozás, hempergés az óriáspárnák között, tollasozás, ugrálókötelezés, evés-ivás, vattacukor, vidámság várja a látogatókat.

?Minden évben összegyűlik 2002 óta Szolnok művészetértő és -kedvelő közönsége a Szolnoki Művésztelepen, a város legromantikusabb helyszínén, a kanyargós Zagyva partján, ahol minden egy kicsit másképp van...? ? írják a szervezők.

A kétnapos fesztivál július 1-jei, záró napi programja

10.00-től

Egész nap Kis Művésztelep

Az ARTjáró Kis Művésztelep a XV. ARTjáró Összművészeti Fesztivál gyerekprogramja, mely színes és izgalmas művészeti kalandra hívja Aprajafalva érdekes zugaiba mindazokat, akik megismételhetetlen napot szeretnének eltölteni a Szolnoki Művésztelep semmihez sem hasonlítható kertjében. Varázslatos környezetben és kellemes hangulattal várnak minden alkotni és játszani vágyó gyereket, fiatalt!

 

10.00

SZÖVEGSTAFÉTA ? Felolvasásfolyam

Vers, próza, esszé, dal, elégia, óda, regény... Csak néhány műfaj a felolvasásra váró írások közül, amelyek az ország miden részéből érkező szerzők tollából származnak.

 

11.00

MŰVÉSZTELEP 2017 ? Kiállításmegnyitó a Kert Galériában

A Szolnoki Művésztelep és a köréhez tartozó Kert csoport évről évre egy összegző, beszámoló jellegű tárlattal mutatkozik be az ARTjáró népes közönségének a KERT Galériában.
Kiállító művészek:
Baráth Fábián szobrászművész, Bosnyák Zsuzsa festőművész, Danka Attila grafikusművész, Fazekas Magdolna festőművész, Györe Zoltán festőművész, Hangay Szabó László szobrászművész, Király György festőművész, Meggyes László festőművész, Meggyes László Vendel festőművész, Nagy Dénes festőművész, Nagy Katalin Matild grafikusművész, Pogány Gábor Benő szobrászművész, Révi Norbert szobrászművész, Sinka Péter grafikusművész, Soosur Georgius festőművész, Szabó Ágnes festőművész, Szabó György szobrászművész, Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Varga Erik festőművész, Verebes György festőművész

 

11.30

ZETNA ? a vajdasági Zetna Kiadót Beszédes István és Verebes Ernő mutatja be


12.00 Ebéd, térzene


13.00

HIVATALOS MEGNYITÓ
Tortavágás a 115 éves, Magyar Örökség-díjas Szolnoki Művésztelep születésnapja alkalmából

Az ország legrégebbi művésztelepén sincs születésnap torta nélkül! Az ARTjáró Összművészeti Fesztivál elmaradhatatlan részét képezi a torta felvágása és a szeletek szétosztása az egybegyűltek között. Mint minden évben, a fesztivált most is Szalay Ferenc polgármester nyitja meg, sőt a tortát is ő kínálja a szokásoknak megfelelően.

 

14.00

NYOLC VÁROS SOK HANG ? Irodalmi kerekasztal-beszélgetés

A kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítésének érdekében együttműködési megállapodást kötött Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017. május 8-án nyolc város: Balatonfüred, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Vác. A megállapodás az oktatás, a művészetek és a turizmus területére terjed ki, melynek értelmében a települések számos alkalommal megjelennek egymás rendezvényein, kiemelten foglalkoznak az idegenforgalom, a kultúra, a művészetek helyi rendezvényeinek összehangolásával, a közös kínálat kialakításával, a regionális kulturális értékek bemutatásával. Ennek jegyében kerül sor Szolnokon egy irodalmi találkozóra az ARTJáró Összművészeti Fesztivál keretein belül.


16.00-tól a KERT Galériában kezdetét veszi az irodalmi kerekasztal-beszélgetés.

 

16.00

TÜNDÉRKERT ? VARGA ERIK RIKI performansza

?Őseink szerint Magyarország tündérország, és Erdély a tündérek kertje. A mi tündérországunk Szolnok és a Művésztelep Szolnok tündérkertje.?

Varga Erik Riki, a közismert festő és zenész a hely szelleme által inspirálva játszik nekünk.


16.30

AISZKHÜLOSZ: A HAZATÉRŐ (Híd Színház előadása)

A Híd Színház játszik térrel, idővel, témákkal. Ezúttal az európai színház gyökereiben találta meg kifejezési formáját. Aiszkhülosz trilógiájából, az Oresztész első darabjából, az Agamemnónból készített animációs színházi előadást ember nagyságú síkbábokkal A Hazatérő címmel. De a színházi előadás nem maradhat csak játék. Akkor érvényes, ha a máról beszélő diskurzus része. Aiszkhülosz műve a mának is érvényes üzeneteket hordoz.

 

17.30

HAPPY MALLETS ? Ugró Béla marimba koncertje

A marimba egy afrikai eredetű ütőhangszer, a xilofon egy fajtája. Ugró Béla dobművész, zenetanár a ritmust most dallamokkal díszíti saját kompozícióiban.
Közreműködik: Verbes Ernő basszusgitár, Verebes György zongora

 

18.00

TÁNC IDEJE ? klasszikus és kortárs tánc etűdök

 

18.30

HANGOK A SZÉLBEN ? Beeri Benjamin koncertje
Közreműködik: Beeri Barnabás zongoraművész

A Virtuózokban ismerhettük meg a fiatal tehetséget, Beeri Benjamin operaénekest, aki ismert olasz dalokat és opera áriákat ad elő a Művésztelep árnyas fáinak ölelésében. Műsorát testvérével, a Vásáry Tamás-ösztöndíjas Beeri Barnabás zongoraművésszel kiegészítve hozza el a szolnoki közönségnek.

 

19.30

VIRÁGOM ZENEKAR koncert

A Virágom Együttes baráti társaságból alakult 2013-ban. Saját dalaikon túl, népzenei feldolgozásokat játszanak és verseket zenésítenek meg. Dalaikat gitárra, bőgőre, hegedűre, énekre, ritmusszekcióra és belső hangokra építik. Kottát nem használnak, intuíciókra hagyatkoznak, amely révén mély belső örömöt és alkotói szabadságot élnek meg, ezt adják át a hallgatóságnak az ARTjárón.

A zenekar tagjai: Borzavári Róza (hegedű/ének/vers/dalok), Ulbert Andrea (ének/gitár/dalok), Agárdi Kovács Attila (brácsa, ütős- és csörgős- zörgős hangszerek) Nagy Dénes (bőgő)

21.00

ÖSSZKÉP ? a Sötétkamra Kontakt Improvizációs Műhely előadása

?Megfigyeltük aztán elkezdtek ránk hatni. A képek, a szobrok, az alkotások. A Szolnoki Művésztelep alkotóinak munkái. Mű, azaz vészet... Összkép címmel, de lehetne Vé-szett is... a cím..., mert amit csinálunk soha nem az, amiből, hanem az, amivé. Vészik el, vagyis alakul... És tényleg nem akarok mellébeszélni. A művésztelep most kicsit átalakul, s mi lezártunk egy szakaszt, de bátran írhatom... egy korszakot... s persze semmi nem az ami, de persze minden marad a régiben. Szóval a Sötétkamra most becsuk egy kaput, hogy kinyithasson egy másikat. Újra fotóz, hogy majd újra hívhasson elő. Most arra fogunk vállalkozni, hogy a művésztelep alkotóinak munkái hassanak ránk, s mi ezt egy másik hatássá formáljuk, testbe öltsük az álló anyagot. Kimozdítsuk azt a bent maradt energiát, az alkotások lelkét... ha lehet ilyet. Meglátjuk. Mert ugye most is improvizálunk.?

 

21.30

BALATON koncert

A zenekar népszerűsége ?80-as évek óta állandó. Bármekkora színpadon lép is fel az együttes, a koncertjeinek házibuli hangulata van. A közönség szeretete és az elismertség a Balaton alakulása után 30 évvel még mindig töretlen, ami annak is köszönhető, hogy a Balaton ma is az a klubegyüttes, ami annak idején volt. Mindannyiunk nagy kedvence és alig várjuk, hogy a művésztelep kertjében felcsendüljenek kedvenc dalain tőlük.

Víg Mihály ? ének,gitár
Keszei Krisztián ? gitár
Horváth Gábor ? basszusgitár
Dudás Zsombor Koala ? dob

 

22.00

VASÁRNAPI GYEREKEK koncert

A Vasárnapi Gyerekek nem egy átlagos zenekar. Olyan új dimenziókat érint, mind szövegben, mind hangzásvilágban, melyek eltérnek a mai megszokott sztereotípiáktól. A régi hazai legendás underground együttesek hitelességét és érzékenységét hozzák tovább, átgyúrva a mai kor szellemében. Nem egy nosztalgiautazásról van szó, hanem segítenek megnyitni egy olyan világot, amely az alapvető, őszinte, emberi érzelmek mély rétegeibe kalauzol el, saját magunkban.
Darvas Benedek ? ének, billentyűs hangszerek, teremin
Dudás Zsombor Koala ? dob, vokál
Horváth Gábor ? bass
Keszei Krisztián ? gitár
Ádám Rita ? vokál

 

Utána: örömzene

A kiállítások megnyitójáról ismert kellemes hangulatú közös zenélés az éjszakába hajló örömzene, ahol mindenki szíve kitárul és együtt dobban a kert ritmusára.