?Az esemény a közönség bevonásával zajlik, élőben közvetített műsorként is megállja a helyét és mindezt egy szabadtéri fesztivál keretében? ? hangsúlyozta Lobenwein Norbert főszervező.

petofizeneidij_sajttaj
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A június 26-ai díjátadó gálán a soproni VOLT-on fellép a motoros show-val kísért Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Brains, a Hősöket, Denizt és Sub Bass Monstert egyesítő Rap Allstars formáció, a VOLT idei himnuszát mutatja be a Punnany Massif Horváth Charlie-val és Pásztor Annával. Szerepel a műsorban továbbá Alle Farben berlini dj sztár, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmből ismert Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa a Halott Pénzzel közös produkcióban, Benji mint A Dal 2017 akusztikus versenyének győztese, a gála végén pedig a brit Fatboy Slim ad koncertet.

Az idei életműdíjas Demjén Ferenc, akinek 1972-ben a Bergendyvel előadott Jelszó: Love című dalát tizenöt hazai popsztár közösen adja elő a fiatal producer-dalszerző, Zävodi feldolgozásában. ?Igyekeztem valami egyedit, különlegeset készíteni ebből a dalból. A stúdiófelvétel egy héten át tartott, a dalt a közreműködő énekesekkel kizárólag a díjátadón adjuk elő élőben? ? mondta a producer, akinek édesapja, Závodi Gábor három évtizede dolgozik együtt Demjén Ferenccel. A Jelszó: Love 2017-es verziója először május 15-én reggel hangzott el a Petőfi Rádióban, a hozzá készült klip szintén ma debütált. A közreműködők között van Zävodi mellett Deniz, Eckü, Járai Márk, Herrer Sári, Hien, Kama, Király Viktor, Mező Misi, Lábas Viki, Odett, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Szivák Zsolt és Szűcs Krisztián.

petofizeneidij_2

Kardos-Horváth János zenész, a Kaukázus vezetője, a Petőfi Rádió Talpra magyar című reggeli műsorának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei Petőfi Díjra a nominálás alapját a rádióban 2016. március 1. és 2017. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal adta, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz tagú szakmai testület.

A jelöltekre május 20. és június 20. között a www.petofilive.hu oldalon szavazhat a közönség és a szakmai testület is újra voksol. A végeredményt a voksok összessége adja.

A Petőfi Zenei Díj 2017 jelöltjei

Az év dala
Bagossy Brothers Company: Harmonikás
Blahalouisiana: Túl távol, elég közel
hiperkarma: Délibáb
Irie Maffia: Bajnok
Quimby: Forradalom
Wellhello: Sohavégetnemérős

Az év zenekara
Blahalouisiana
Fran Palermo
Halott Pénz
Honeybeast
Margaret Island

Az év női előadója
Lábas Viki
Pásztor Anna
Rúzsa Magdi
Sena
Tarján Zsófia

Az év férfi előadója
Bérczesi Robi
Columbo
Kiss Tibi
Likó Marcell
Marsalkó Dávid

Az év videóklipje
30Y: Elsőre
Blahalouisiana: Deeper
Halott Pénz: Élnünk kellett volna
Quimby: Forradalom
The Biebers: Vár a holnap

Az év felfedezettje
Bagossy Brothers Company
ByeAlex és a Slepp
Petruska
Soulwave
Szabó Benedek és a Galaxisok

Az év koncertje
Anna and the Barbies (Lemezbemutató: Fővárosi Nagycirkusz 2016. 11. 18.)
Fish! (Akvárium Klub 2016. 11. 11.)
Halott Pénz (Budapest Park 2016. 09. 02.)
Margaret Island (Akvárium Klub 2016. 12. 23.)
Quimby (Micsodaország ? Papp László Budapest Aréna 2016. 11. 26.)
Vad Fruttik (Budapest Park 2016. 09. 23.)

Az év dj-je
Andro
Hot X
Julia Carpenter
Jumodaddy
Lotfi Begi
Metzker Viki

voltfesztkep

A Petőfi Zenei Díjra a legtöbb, négy-négy jelölést a Halott Pénz és a Quimby kapta.

A nagyszabású gálát a Petőfi TV, a Petőfi Rádió, a Duna World és a petofilive.hu egyaránt élőben közvetíti június 26-án.