A kimagasló, fiatal zongoratehetség, Fejérvári Zoltán közreműködésével ad ingyenes online koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Fejérvári Mozartot és Bachot játszik, és ismét hallható lesz Tfirst Zoltán különleges kamarazenekari átirata, a Kreutzer-szonáta.

A Liszt Ferenc
Kamarazenekar március 31-én Kecskeméten ad koncertet a kiváló zongoraművész,
Fejérvári Zoltán közreműködésével. A szólista számos nemzetközi verseny
díjazottja: többek között megnyerte a Montréali Nemzetközi Zongoraversenyt és a
cantù-i Nemzetközi Zongoraversenyt is. Nemrégiben pedig a bázeli székhelyű
Északnyugat-Svájci Szakfőiskola klasszikus zenei tanszékének oktatójává
nevezték ki. A márciusi koncerten a Mozart és Bach-darabok mellett egy év után
újra felcsendül a Kreutzer-szonáta átirata is. A koncert ingyenesen, online
követhető lesz a Filharmónia Magyarország felületein.

Mozart, Haydn, Beethoven, a bécsi klasszikus zene meghatározó zeneszerzői, akiknek darabjaival egyre többször találkozhatunk a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertprogramjában. A minden tekintetben megújult zenekar törekvése, hogy az új művészeti koncepciónak megfelelően repertoárját folyamatosan bővítse korábban nem játszott művekkel vagy új átiratok készítésével.

„Szeretnénk a klasszikus zenei világ trendalkotójává válni, ezért fontos, hogy a zenekar olyan produkciókkal rukkoljon elő, amelyek újszerűek, innovatívak. Olyan darabokat szeretnénk játszani, amelyeket előttünk még senki. Az átiratainkkal nem csak a Liszt Ferenc Kamarazenekar repertoárja, hanem a nemzetközi kamarazenekari repertoár is bővülhet” – mondta el Várdai István művészeti igazgató.

A zenekar már
tavaly belekezdett az átiratok készítésébe és előadásába: 2020 februárjában
került bemutatásra ugyanis Tfirst Zoltán, korábbi zenekari tag Beethoven
Kreutzer-szonátájának vonószenekari átirata. Emellett idén újabb
Beethoven-átirattal állt színpadra a zenekar, legutóbbi koncertjén hangzott el
először a világhírű hegedűművész, Ilya Gringolts Beethoven Diabelli-variációk
kamarazenekari átirata.

„Rendkívüli öröm számunkra, amikor új darabokat vihetünk színpadra. Ám hosszú távon nem elég, hogy új átiratok elkészülnek, műsoron is kell őket tartani ahhoz, hogy később széles körben beépülhessenek a kamarazenekari repertoárokba” – mondta el Tfirst Péter, a zenekar koncertmestere. „Először a nagy bécsi klasszikusok műveit tervezzük színpadra vinni, majd szeretnénk nyitni a romantikus szerzők, valamint a 20. századi és a kortárs zene felé. Fontos, hogy minél több magyar és külföldi kortárs zeneszerzővel tudjunk együttműködni, és valami újat, egyedit hozzunk létre közösen” – tette hozzá a művész.

Kép forrása: Liszt Ferenc Kamarazenekar