A Miranda Liu hegedűművész által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzus augusztus utolsó hétvégéjén harmadik alkalommal valósul meg Budapesten tematikus műsorokkal és nemzetközi mesterkurzusokkal. A programsorozat a kamarazenét, annak leghitelesebb bemutatását és a tehetségek segítését helyezi a középpontba.

A járványhelyzet miatt az első sikeres év után az esemény tavaly koncertek nélkül, online mesterkurzusokkal zajlott, amelyek nagy sikernek örvendtek a hallgatók és a közönség körében a közösségi oldalakon, ahol a nézők élőben követhették a kurzusokat. Az előző két évben Magyarországról, az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Görögországból, Japánból, Kanadából, Lengyelországból, Malajziából, Németországból, Oroszországból, Spanyolországból, Oroszországból, Tajvanból és Ukrajnából is felvételt nyertek hallgatók.

Az idei évben is ösztöndíjjal, valamint rugalmas és magas színvonalú kurzuskínálattal várja a fiatalok jelentkezését a fesztivál tanári kara.

A hallgatók online, illetve hibrid – online és Budapesten zajló – háromalkalmas órára jelentkezhetnek, az egyalkalmas kurzusokra pedig teljes ösztöndíjat kapnak a felvételt nyert hallgatók.

A fesztivál oktatói kiváló művészek, tanárok, akik hazai és nemzetközi tapasztalatukat innovatív és személyre szabott módon adják át a résztvevőknek. Az oktatók között van Miranda Liu mellett Georgij Csaidze (zongora), Bartosz Koziak (cselló), Győri Noémi (fuvola), Pálfi Csaba (klarinét) és Bábel Klára (hárfa).

A fesztivál nyitóeseményét a Szabó Ervin Könyvtár kertjében tartják augusztus 26-án, ezt követően a Régi Zeneakadémia, a Hubay Palota, valamint a Zenetudományi Intézet (Erdődy-Hatvany-palota) ad otthon a koncerteknek.

Az idei programban több kiemelkedő magyar zeneszerző is középpontba kerül:

Liszt Ferenc és Hubay Jenő egykori otthonaiban hallhatók a szerzők darabjai, emellett Ligeti György, Szokolay Sándor és Balassa Sándor művei is elhangzanak olyan művészek előadásában, mint Miranda Liu, Győri Noémi, Borbély László, Bábel Klára, Haruka Nagao, Szalai Éva, Georgij Csaidze, Bartosz Koziak vagy a Central European String Quartet.

A magyar zene mellett Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Debussy, Dvorak, Saint-Saëns, Szymanowski, Lutoslawski, George Crumb, Federico Mompou műveit is hallhatja a közönség.

A fesztivál zárókoncertjén a Central European String Quartet a II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabját, az olasz Andrea Vanzo Wires című művét fogja bemutatni. Georgij Csaidze, aki a fesztivál visszatérő vendége, a koncerten többek között Schubert híres duóját adja elő Miranda Liu hegedűművésszel, a fesztivál művészeti vezetőjével. A fesztivál teljes műsora megtalálható a rendezvény honlapján, a https://nmicmf.com címen.

Nyitókép forrása: Zeneakadémia