Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ismét vádat emeltek Alec Baldwin színész-rendező ellen a 2021 októberében a Rust című film forgatásán történt haláleset miatt.

A színész elleni újabb büntetőeljárásról Új-Mexikó állam vádesküdtszéke döntött Santa Fében a különleges ügyészek kezdeményezésére, akik egy új fegyverszakértői vizsgálat eredménye nyomán újították meg a vizsgálatot.

Alec Baldwin ellen tavaly áprilisban egyszer már ejtették a gondatlan emberölés vádját. Akkoriban a fegyverszakértői vizsgálat alapján megalapozottnak látták a művész magyarázatát, miszerint nem volt köze ahhoz, hogy a Rust című western forgatásán éles lőszerrel töltött pisztoly elsült és Halyna Hutchins operatőr halálát okozta. Később Baldwin beperelte a film stábjának azon tagjait, akik biztosították és a kezébe adták a kellékfegyvert.

Az újabb vád lőfegyver hanyag kezeléséről és a szükséges óvatosság hiányáról szól. Az ügyészség arra is hivatkozik, hogy egy új fegyverszakértői vizsgálat kizárta, hogy a tragédiát okozó kelléktárgy anélkül elsülhetett, hogy valaki meghúzta volna ravaszát. Alec Baldwin az eredeti nyomozás során és több interjúban is azt állította, hogy ugyan hátrahúzta a fegyver kakasát, ám a pisztoly anélkül lépett működésbe, hogy a ravaszt meghúzta volna.

A Rust című film forgatását mintegy másfél év szünet után tavaly áprilisban indították újra új helyszínen, Montana államban.

Nyitóképen Alec Baldwin színész a Halyna Hutchins operatőr halála utáni helyszínelésen a Bonanza Creek Ranchen, az új-mexikói Santa Fében. Fotó: AFP / Santa Fe Megyei Seriff Hivatala