A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 5. és 6. válogatófilmjében is számos tehetséggel ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői pénteken 20 óra 25 perctől. A válogatókon készült filmek végén kiderül, kik és mely produkciók folytathatják a versengést a jövő héten kezdődő élő adásokban. Az összegzés szerint a hajdúszoboszlói területi válogatón 44 produkció közül választotta ki a zsűri a továbbjutókat. Több száz szereplő, számos tehetség kerül péntek este képernyőre. A válogatófilmek sorát az erdélyi Mikházán készült film zárja. A fesztiválhangulatban zajlott válogató bizonyság arra is, mekkora szerepet tölt be a magyar nyelv és kultúra megőrzésében a népzene és a néptánc, a hagyományok tovább örökítése.

20170611_14365591_600x400

 

A Fölszállott a páva új évada október 27-én kezdődött. Az eddigi két adásban a szarvasi, a budapesti, a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókon készült filmeket vetítették. Az első két válogatóból tizenöten, a másodikból és a harmadikból összesen tizennégyen jutottak az elődöntőbe, így még tizenkilenc hely kiadó. A területi válogatókról ugyanis 48 produkció jut tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-étől az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját. Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.

pava1

 

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, táncos szólisták és táncos párok, néptáncegyüttesek. A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is. Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként vett részt a Fölszállott a pávában, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti. A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

 

Forrás: MTI

Fotók: mediaklikk.hu