Első ízben lehet megtekinteni a bécsi Szent István-székesegyház gótikus déli díszkapuját, az Énekesek kapuját (Singertor), amelyre eddig csak vezetett túrák résztvevői vethettek pillantást – jelentette hétfőn a Kathpress katolikus hírügynökség.

Az érdeklődők egy új üvegajtón keresztül nézhetik meg a gótikus kőfaragványokkal díszített kapuboltozat előcsarnokát, amelyek drámai képekben szemléltetik Szent Pál apostol életét és megtérését. Az Énekesek kapuja egy másik oldalbejárattal együtt sokáig a Szent István-székesegyház főbejárataként szolgált, mivel az Óriáskaput 1945-ig csak különleges alkalmakkor nyitották meg.

A kaput még IV. Rudolf osztrák főherceg építtette kormányzása idején (1358–1365), amikor egyebek mellett letette a Bécsi Egyetem alapkövét és elrendelte a székesegyház kibővítését is. Az átjáróhoz 1440 körül, III. Frigyes német-római császár uralma idején építettek előcsarnokot, hogy védelmül szolgáljon a kőfaragásoknak is, amelyek a kapuboltozaton megörökítik az alapító IV. Rudolf osztrák főherceget és hitvesét, Luxemburgi Katalin cseh királyi hercegnőt is.

Fotó: David Visnjic / Anadolu Agency via AFP