fbpx

Ismét a legnagyobbakra emlékeztek

A mátészalkai rendezvény a harmadik volt a sorban Adolph Zukor, azaz Czukor Adolf szülőfaluja, Ricse és William Fox, azaz Fuchs Vilmos szülőfaluja, Tolcsva után. A rendezvényt dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája és igazgatója Tony Curtis és Adolph Zukor életéről tartott prezentációt.

 

Mateszalka

Mátészalka a fény városának, Hollywood bölcsőjének aposztrofálja magát. Tony Curtis, a világhírű filmszínész édesapja Mátészalkán született, a híresség maga is több alkalommal járt apja szülővárosában. Adolph Zukor, a világ egyik legnagyobb filmstúdiójának, a Paramount Pictures alapítója pedig Mátészalkán végezte el elemi iskoláját. Bokor Balázs prezentációjának üzenete az volt: büszkén tekintsünk Hollywood magyar származású ikonjaira, emléküket őrizzük meg Magyarországon is, és ne legyünk szerények, amikor elismertetjük a hollywoodi filmipar magyar gyökereit. Ne felejtsük el, hogy a Paramount mellett másik két óriás, a 20th Century Fox és az Universal alapítója is magyar volt, valamint számtalan rendező, színész, operatőr, zeneszerző, kaszkadőr és sok más filmes szakember származott Magyarországról!

A program további részében Bokor Balázs Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezővel és Fábri Attila design mesterrel beszélgetett. A jelenlevők megtudhatták, hogy mi is az Oscar-díj odaítélésének folyamata és mi történt pontosan 1981-ben a díjátadó ünnepségen, amikor Rófusz Ferencet a magyar hatóságok nem engedték kiutazni Hollywoodba és ?nevében? egy magyar hivatalnok vette át a kimagasló díjat.

 

IMG_6319_2

A közönség megtekinthette Rófusz A légy című díjazott művét. Fábri Attila design mester a filmművészet és a design érdekes kapcsolatrendszerének kulisszatitkairól beszélt.

Bokor Balázs meglepetésként lejátszotta a közönségnek Tony Curtis egyik lánya, Alexandra Curtis videóüzenetét, amelyet kifejezetten az augusztus 26-ai, mátészalkai rendezvényre küldött. Alexandra Curtis arra ösztönzött mindenkit, hogy a magyar származású filmikonokra szülőföldjük minél nagyobb figyelmet fordítson. Ő maga gyermekeivel hamarosan Magyarországra fog látogatni.

A Magyar Hollywood Túra mátészalkai rendezvényéndr. Hanusi Péter polgármester, Torma Tamás alpolgármester, dr. Cservenyák László múzeumigazgató, valamint Bokor Balázs, Rófusz Ferenc és Fábri Attila ünnepélyesen felavatták Tony Curtis és Adolph Zukor emléktábláját, és emlékfákat ültettek tiszteletükre. A közönség örömmel fényképezkedett az Oscar-díjas magyar rendezővel és egy ?igazi? Oscar-díjjal.

Az est végén dr. Hanusi Péter polgármester mondott köszönetet a rendezvény megszervezéséért Bokor Balázsnak, aki a Magyar Hollywood Túra díszes emléklapjait adta át a polgármesternek. A rendezvény a helyi önkormányzat és a Panoráma Világklub támogatásával jött létre.

A rovat további cikkei