Ismét lehet pályázni a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakra. A kiemelkedő munkát végző pedagógusok elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak – közölte a családokért felelős államtitkár.

Hornung Ágnes hozzátette: a díjak ajánlására létrehozott internetes felületeken, a Bonis Bona és a Tehetségbarát Önkormányzat oldalakon március 5-ig várják a jelöléseket, az elismerés forrását idén is a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakmai irányításával a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. A tehetséges, szorgalmas és sikeres diákok mögött mindig pedagógusok, tehetséggondozó szakemberek is állnak, akik időt, energiát és fáradságot nem kímélve egyengetik a tehetségek útját – hangsúlyozta az államtitkár.

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjra olyan, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző, magyarországi és határon túli vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői jelölhetők, akik oktatják, nevelik, támogatják a fiatal tehetségeket. Olyan pedagógusok, szakemberek, akik legalább öt éve a tehetséggondozásban dolgoznak, és a munkaköri feladataikon túl is szerepet vállalnak a tehetséggondozásban.

A jelöléseket három nyílt kategóriában – kiváló tehetséggondozó, kiváló tehetségfejlesztő és kiváló tehetségsegítő – várják március 5-ig a Bonis Bona oldalán. Felidézte: a díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis a „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik, a 2013-ban alapított díjat eddig több mint ezer pedagógus vehette át. Az elismerés mellé 400 ezer forint anyagi támogatás is jár.

A Tehetségbarát Önkormányzat díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A díj elnyerésére idén is két kategóriában lehet pályázatot benyújtani. Az A kategóriában a községek, városok önkormányzatai, a B kategóriában pedig a megyei jogú városok önkormányzatai és a fővárosi kerületi önkormányzatok pályázhatnak.

A Tehetségbarát Önkormányzat címmel járó elismerés mellé anyagi támogatást is kapnak a nyertesek, amelyet tehetséggondozó tevékenységükre fordíthatnak. A támogatás összege az A kategória nyertesei számára 1,5 millió forint, a B kategóriában pedig 3 millió forint. A pályázatokat a tehetsegunk.hu oldalon várják március 5-ig.

Fotó forrás: Shutterstock