fbpx

Ismét lendületben a Digitális Iskolai Múzeumtúra

A szervezők összesen hat virtuális élménynapot valósítanak meg, három magyarországi és három határon túli intézményben rendeznek digitális múzeumpedagógiai napot Szentendrétől Nagyváradon át egészen Marosvásárhelyig.

Általános iskola felső tagozatos, illetve középiskolás korosztályok bevonásával tartják a rendezvényeket egészen a tanév végéig. A diákok egész délelőtt online kivetítés segítségével, élő, interaktív órákon vesznek részt, és a nap során a vetélkedők és feladatok közben pontokat gyűjtenek, minden iskolából a legtöbb pontot szerző osztály pedig egy múzeumi élmény-osztálykirándulásban részesül.

A program magába foglalja Balatoni József, alias Jocó bácsi interaktív történelemóráját és Redmenta vetélkedőjét, amelyen keresztül a diákok érdekességeket és tévhiteket ismerhetnek meg a trianoni békeszerződéssel kapcsolatban, és közelebb kerülhetnek az irredentizmus megértéséhez is. A Leskowsky Hangszergyűjtemény interaktív zenetörténeti foglalkozásán keresztül határon túli, népi magyar hangszereket mutatnak be, és humoros stílusban tudhatjuk meg, milyen Messenger-üzenetet küldtek egymásnak a pásztorok vagy éppen elszalad-e a medve, ha meghallja a doromb hangját.

Barangolhatunk a kismartoni Esterházy-kastély belső tereiben, és felfedezhetünk különböző kiállítási tárgyakat, berendezéseket, amelyek Joseph Haydn életéhez és művészetéhez köthetők. A Lendvai Galéria Múzeum Zala György munkásságáról és ezen belül is a Hősök terén található Millenniumi emlékmű történetéről, többszöri átalakulásáról és az adott korok eszményeinek megfelelő szoborcseréiről szóló történetekkel repít minket vissza az időben. A Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális túráján az ikonikus költő életének egy-egy szakaszába nyerünk bepillantást teljesen más megvilágításban, így például a diákok megtudhatják, hogy Petőfi ma milyen Insta-sztárnak számítana vagy ha az osztálytársuk lenne, mennyire lázadna vagy éppen mennyire lenne jó tanuló. A Magyar Nemzeti Múzeum interaktív virtuális tárlatán keresztül pillanatok alatt Mátyás király korába repülünk vissza, és a fekete sereg élén harcolunk egy pavéze mögött, egy Corvinát olvasunk, ezüst dénárral fizetünk vagy éppen egy középkori lakomán veszünk részt.

A Néprajzi Múzeum online óráján a színfalak mögé leshetnek a tanulók, és megtudhatják, hogy lehet elszállítani és megmozgatni 215 ezer műtárgyat, hogyan költözik egy szekrény vagy egy hímestojás, mire kell figyelni egy kongói pajzs csomagolásánál és mire egy bundáénál.

A Katonai Emlékpark Pákozd egy izgalmas animációs filmmel és ehhez kapcsolódó vetélkedővel készül a magyar történelem egyik legfontosabb csatájának, a pákozd-sukorói összecsapásnak az előzményeiről, háttérinformációiról és stratégiai lépéseiről, hadvezéreinek gondolkodásáról.

A rovat további cikkei