Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató azt mondta, az idei is teljes értékű fesztivál lesz, ugyanannyi színpaddal, mint 2019-ben, az akkori bérletszám 80 százaléka már elkelt a mostani Campusra. – Két év után az első nagy fesztivál megrendezésével Debrecen utat mutatott az országnak – tette hozzá Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője, megjegyezve, hogy „a fesztiválok szempontjából Debrecen lesz a főváros”. Az idei fesztivál csak védettségi igazolvánnyal látogatható. Kósa Lajos kitért arra, hogy a Campuson debütál az az általa tavaly beterjesztett törvény, amely tiltja a kizárólagosságot, s a kézműves italok gyártóit és forgalmazóit is be kell engedni kínálatukkal a rendezvényekre.

A kormány – az állami cégeken keresztül – 70 millió forinttal támogatja az idei Campus-fesztivált. Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, bátorság kellett ahhoz, hogy ebben az évben megrendezzék a Campust. A Campusnak van jövője Debrecenben, az a céljuk, hogy az ország egyik legjelentősebb fesztiválja legyen – mondta, megjegyezve, hogy az önkormányzat 30 millió forinttal támogatja a rendezvényt.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja jelezte: a fesztivál Egyetem téri programjában való részvételre pályázhattak a tanszékek és az intézetek, de olyan sokan jelentkeztek, hogy sorsolni kellett, kik lehetnek ott. Ennek eredményeként 27 intézet települ ki 33 programmal a fesztiválra, amelyen a résztvevők szórakoztató formában ismerkedhetnek meg az egyetemen zajló oktató- és kutatómunkával. Dajka Zoltán, a fesztivál marketingigazgatója elmondta:

az idei fesztiválon nem lesznek külföldi fellépők, 14 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket.

A Mol nagyszínpadon fellép mások mellett a Tankcsapda, Ákos, Majka & Curtis, a Bagossy Brothers Company, Rúzsa Magdi, a Halott pénz és a 30Y. A Sopron nagyszínpadon főként a rock (Depresszió, Leander Kills, Road, Subscribe) és a pop (Follow The Flow, Irie Maffia, Wellhello, Margaret Island) kap szerepet, de olyan emblematikus zenekarok is fellépnek, mint a Vad Fruttik vagy a Bohemian Betyars – sorolta Dajka Zoltán, hozzátéve, hogy az OTP-színpad pedig elsősorban a fiatalokat célozza meg számos hip-hop- és rapelőadóval.

Az Egyetem tér zenés helyszíne igazi bárszínpad hangulatát idézi meg könnyed, szórakoztató jazzprodukciókkal (Tóth Vera Quartet, Elsa Valle, Swing A’La Django), illetve akusztikus koncertekkel (Járai Márk, Ganxsta Zolee és Takács Vilkó, Czutor Zoli és családja, Hangácsi Márton).

A Hangfogó színpadon fiatal, feltörekvő tehetségek mutatkoznak be, 18 debreceni zenekar mellett számos tehetségkutató nyertesei is fellépnek – sorolta Dajka Zoltán, hozzátéve: a fesztivál legnagyobb bulihelyszíne a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén felállított Schaeffler Stage lesz, ahol közönségkedvenc retrosztárok és dj-k lépnek fel.

Nyitókép: Közönség a Halott pénz együttes koncertjén a debreceni Campus Fesztiválon 2019. július 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt