Emellett a kiállítással párhuzamosan a design LAB inkubációs programon elkészült, kimagasló minőségű és innovatív dizájntárgyakból is kiállítás nyílik a francia dizájnintézetben a Paris Design Week alatt.

Az ügynökség egyik fő stratégiai célkitűzése, hogy erősítse a hazai termékek nemzetközi elérhetőségét, mellyel hozzájárul a márkák gazdasági stabilitásához, valamint ösztönzi azok exportképességét is. Az ősz folyamán a márkák népszerűsítése érdekében célzott programsorozatot is indít, és számos budapesti, külföldi és digitális rendezvényen biztosít szereplési lehetőséget a Fashion & Design Autumn keretében, melynek első és kiemelt dizájnipari állomása a Maison&Objet szakvásár.

Idén szeptember 9. és 13. között rendezik meg a Paris Design Week központi eseményének számító Maison&Objet nemzetközi dizájnvásárt, amelyet Európa három legmeghatározóbb belsőépítészeti rendezvényének egyikeként tartanak számon.

Az ötnapos esemény közel 100 ezer főt vonz évente, nagy részben viszonteladókat, gyártókat és forgalmazókat, akik kifejezetten az új márkák felfedezése miatt érkeznek. A hazai dizájnerek így ismét lehetőséget kapnak, hogy szakmai közönség előtt mutassák be az innovatív, fenntartható és progresszív látásmóddal készült egyedi dizájntárgyaikat. A szakmai zsűri által kiválasztott formatervezők a magyar dizájn jeles bútoripari, lakberendezési és világítástechnikai újdonságaiból és kerámiáiból adnak egyedi ízelítőt.

A kiállításon a kiváló magyar alkotások idén is a trenddiktáló márkák helyszíneként ismert Signature Hallban kapnak helyet.

A hetven négyzetméteres kiállótérben tíz tehetséges formatervező darabjai, köztük az MDDÜ design LAB programja során elkészült termékek a Budapest Select standon mutatkoznak be. A stand része egy dedikált virtuális sarok, ahol a látogatók kihelyezett VR-szemüvegek segítségével nyerhetnek bepillantást az öt nemzetközi díjat nyert 360 Design Budapest kiállítás digitális tereibe, ezáltal pedig a magyar dizájn sokszínű portfóliójába.

A Budapest Select stand mellett, a szakvásárral egy időben az MDDÜ első design LAB inkubációs programjában részt vevő hét tervező-gyártó páros szériaérett alkotásait a Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement (VIA) és a Le French Design Galerie – a francia dizájnintézet – épületében mutatják be, ami a Paris Design Week egyik hivatalos helyszíne lesz idén.

„A Maison&Objet kiváló lehetőség arra, hogy a magyar formatervezők felkeltsék a külföldi megrendelők érdeklődését, és ezzel megalapozzák a nemzetközi piacra lépésüket. Az idei kiállítás különösen fontos lehetőség számukra, hiszen hosszú idő után ismét személyesen mutatkozhatnak be a nemzetközi szakma előtt, így olyan értékes kapcsolatokra tehetnek szert, amelyekre akár a későbbiekben is építkezhetnek. A rendezvény új távlatokat nyit a részt vevő formatervezők előtt, amelynek köszönhetően nemcsak ismertségükben tapasztalhatnak pozitív változásokat, hanem az exportból származó bevételüket is növelhetik. Ezeket a folyamatokat ügynökségünk egy helyszíni sales munkatárssal is segíti” – emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

A Magyar Divat & Design Ügynökség idén ősszel a Fashion & Design Autumn rendezvénysorozaton a divatot és a dizájnt, az inspirációt és a kreativitást állítja főszerepbe,

így ebben az időszakban a legkiválóbb események várják a kreatívipar iránt érdeklődőket és mutatják be a hazai, V4-es, illetve nemzetközi divat- és formatervezőket, valamint kreatívipari gondolkodókat, szakértőket.

A Budapest Select standon kiállító tíz tervező és alkotásaik:
 • Horváth Máté Loop komódja, Mix széke és Plane órája (design LAB)
 • Horváth Zsuzsanna Fringe lámpája és Nornir faliórája
 • Kele Sára Tangens bútorcsaládja (design LAB)
 • Koralevics Rita „U” turn ülőkéje
 • Lakatos Dániel Tiles széke (design LAB)
 • Leits Miklós Hommage lámpája (design LAB)
 • Error N’ More TA tányérkészlete
 • Loomiosa Leaf és Delta lámpája
 • Oleant Blass Genesis lámpája
 • POSITION Collective márka Berii és Pran lámpacsaládja (design LAB)
A francia dizájnintézetben kiállító hét tervező-gyártó páros és a design LAB inkubációs program során elkészült alkotásaik:
 • Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté – Loop Bútorcsalád
 • Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté – MATCH moduláris ülőgarnitúra-család
 • Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió és Leits Miklós – Hommage lámpacsalád
 • Rotte Kft és Kele Sára – Tangens Office Home irodabútorcsalád
 • Balaton Bútor Kft. és Lakos Dániel – Tiles szék
 • Tilia 2002 Bt. és Ulmann István – Pet Flat intelligens kutyaház
 • POSITION Collective és Úri Lux Kft. – BERRI lámpacsalád

Fotók: HFDA/The Sparkle Content