Idén augusztus 17. és 20. között 31. alkalommal változik a Budavári Palota a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőinek találkozóhelyévé. A sokak által már jól ismert Mesterségek Ünnepe az év várva várt családi fesztiválja, amelyen kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit, találkozhatnak mamutcsontfaragóval, halbőrvarróval, íjkészítővel vagy más, különleges mesterség képviselőjével. A Mesterségek Ünnepe egyedülállóan sokszínű, nemzetközi fesztivál, amely az Európai Fesztivál Szövetségtől idén megkapta a Minősített Európai Fesztivál címet, így bekerült a kontinens legjobb fesztiváljai közé. A Mesterségek Ünnepe 2015 óta minden évben megkapja az EFFE (Europe for Festivals ? Festivals for Europe) minősítést, amelyet a legjobb európai fesztiválok érdemelnek ki, valamint a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program is ?Kiváló Minősítésű Folklorfesztiválnak? értékelte.

himzes_MUwebre

 

A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, idén hét vendégország képviselteti magát. A díszvendég Mongólia mellett jelen lesznek jakut-földi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tadzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is. Az érdeklődők megtudhatják többek között, hogy kik azok a szahák, megismerkedhetnek az egyik leghíresebb jakut mamutcsontfaragóval és mesterségével, találkozhatnak üzbég szőnyegszövővel, mongol íjkészítővel, türkmén selyemfestővel és betekintést nyerhetnek abba, hogyan készítenek halbőrből táskát, pénztárcát, szemüvegtokot a Szahalin-szigetekről érkező nyivh, orok és ainu mesterek.

Gyertya2

 

A Mesterségek Ünnepén a legkiválóbb hagyományőrző népművészek tárgyalkotó tevékenységét nyitott látványműhelyekben tekintheti meg a közönség, a mesterségbemutatókon megismerhetik és ki is próbálhatják a hagyományos népi kézművességet az érdeklődők. Az augusztus 17. és 20. között zajló rendezvény kiemelt témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb ? viszonylag kis területen belül is rendkívül sokrétű ? és legváltozatosabb ága. A Mesterségek Ünnepe hímzőműhelyeiben tájegységenként mutatják be azt a sokszínűséget, amelyet a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk. Hímzésekkel az átlagnál ünnepélyesebb darabokat látták el, éppen ezért nagy szerepe volt elsősorban a népviselet különböző darabjain: párnavégeken, kendőkön, takarókon, abroszokon, de hímezték az egyházi szertartások kellékeit is.

 

A reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokban és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a jubileumhoz kapcsolódva pályázatot hirdetett az egyházi szertartások kellékeinek megújítására. A beérkezett pályamunkák legjobbjaiból országos kiállítás nyílik augusztus 17-én, a Mesterségek Ünnepén a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében. Az 500 éves reformáció szellemi és kulturális örökségéhez kapcsolódóan emlékoszlopot faragnak, valamint 25 fejfát állítanak ki szabadtéri kiállítás keretében Fa sírfejek, fejfák címmel.

Kovacs

 

Az idei fesztivál egyik különleges programpontja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, amelynek fő témája az a különleges és több száz éven keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a Notre Dame kapujának vasalatait készítették hajdanán. Tíz országból ? többek között Oroszországból Norvégiából, Szlovéniából, Erdélyből, Pakisztánból ? érkeznek szakemberek a konferenciára, a díszvendég pedig Magister Walfrid Huber szobrász- és kovácsművész, a bécsi Iparművészeti Egyetem nyugalmazott tanára, a Magyarországi Kovácsmíves Céh tiszteletbeli elnöke lesz. Mindezek mellett az érdeklődőket idén is egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel várják, lesz néptánc többek között Baskíriából, Grúziából, Hondurasból, Lajkó Félix mellet fellép a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna és zenekara, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, a M.É.Z. együttes, Csoóri Sándor és fiai, a Romengó és még sokan mások.

 

A nyár egyik kiemelt eseményének, kihagyhatatlan családi programjának évente több tízezer látogatója van. A fesztivál hírei folyamatosan frissülnek a honlapján: www.mestersegekunnepe.hu, illetve a Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/mestersegekunnepe

 

Jegyek elővételben a Ticketportálnál válthatók.