fbpx

Ismét működik Eiffel világítótornya egy francia kikötőben

Ismét működik a nyugat-franciaországi Moguériec kikötőjében Gustave Eiffelnek, a párizsi Eiffel-torony tervezőjének a 19. század végén épült világítótornya.

A 2015-ben lebontás fenyegette, majd a helyi lakosok támogatásával helyreállított mintegy tíz méter magas torony ismét jelzi az irányt a hajóknak. A világítótorony felső részén lévő fémszerkezet ugyanolyan szegecsekkel készült, mint a híres párizsi torony.

A világítótorony Gustave Eiffel mérnök és Louis Sautter gyáriparos együttműködésének eredményeként 1876-ban készült el a Párizs közelében található levallois-perret-i Eiffel-gyárban, és a Szajnán szállították el a normandiai Honfleur kikötőjébe.

A világítótornyot Georges-Pierre Seurat 19. századi modern francia festő által is megörökítette.

Az építmény túlélte a második világháborús bombázásokat, végül használaton kívül került, és a halászok kérésére 1960-ban az akkoriban a langusztahalászat egyik fő telephelyének számító Moguériec kikötőjébe helyezték át.

Az időjárási viszontagságok és a rozsda azonban elbántak az építménnyel, és a tengeri hatóságok 2015-ben elsősorban pénzügyi okok miatt úgy döntöttek, hogy nem újítják fel. A lakosság közreműködésével – francia és európai adományokból – összegyűlt 540 ezer euró (204 millió forint) lehetővé tette „a tengeri örökség” renoválását – fogalmazott Jacques Edern, Sibiril település polgármestere.

A világítótornyot 2021 szeptemberében szállították Bretagne székhelyének, Rennes-nek az egyik fémművébe, ahonnan két és fél év után került vissza Moguériecbe. Mára Franciaországban a Gustave Eiffel által 1875 és 1878 között tervezett tizenkét világítótorony közül mindössze három maradt meg.

Fotó: Fred Tanneau / AFP

A rovat további cikkei