fbpx

Ismét Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum idén 27. alkalommal szervezi meg a nagy sikerű Múzeumok Majálisa programot. Április 21-ig várják minden országhatáron belüli és kívüli múzeum jelentkezését.

A múzeum minden évben az International Council of Museums (ICOM) felhívása mentén szervezi meg a nagy közönségérdeklődést vonzó Múzeumok Majálisát. Az ICOM idei felhívása szerint a múzeumok nemzetközi napjának 2023. évi témája a „Museums, sustainability, well-being”.

Ennek szellemében az idei múzeumok majálisát a „Múzeumok a családokért” mottója mentén hirdetik meg. A program támogatója idén is a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A múzeumok kulcsfontosságú szerepet játszanak közösségeink jólétében és fejlődésében. Mint megbízható intézmények képesek hatást gyakorolni a társadalomra, elősegíteni a fejlődést, előmozdítani a társadalmi változásokat. A múzeumok elősegíthetik az inkluzivitást, oldhatják a társadalmi elszigeteltséget, és támogathatják a mentális egészség megőrzését. A múzeumok nemzetközi napja 2020 óta minden évben támogatja az ENSZ fenntartható fejlődési céljait. 2023-ban három fő célra összpontosít: globális egészség és jólét, éghajlatpolitika, élet a Földön.

Ebben a szellemben fordulnak 2023-ban a családok felé, hiszen a társadalom változásával változik a család is, mégis egyben egy megtartó, erős és biztonságos mikroközösség. Szerepe elvitathatatlan a generációk nevelésében.

Arra biztatják az idei majálison a múzeumokat, hogy programjaikat a fentiek jegyében a friss, fiatalos szemléletmódot szem előtt tartva alakítsák ki. A múzeumok általános bemutatkozása és kulturális programjai mellett ezúttal is több szakmai workshoppal, beszélgetéssel várják az érdeklődőket május 20. és 21. között.

A múzeumok jelentkezéseit április 21-ig várják.

Fotó forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

A rovat további cikkei