A Nagy-Szín-Pad! elődöntőinek május 2-től négy napon át az Akvárium Klub ad otthont, az elődöntőket és a döntőt a M2 Petőfi TV és számos portál élőben közvetíti. A Nagy-Szín-Pad! kizárólag meghívásos alapon működik, a szervezők nem fogadnak el jelentkezést. ?A verseny eddigi sikerét és szakmai elismertségét éppen az adja, hogy már ötödik éve azok a kollégák döntik el, hogy kiket hívjunk meg, akik nemcsak figyelemmel kísérik a koncertező zenekarokat, hanem ebben a közegben is élnek? ? avat be a részletekbe Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad! alapítója.

 

18813640_1651827254847202_2577474125738656674_n
Amigod
Fotó: Amigod Facebook-oldala

Száznál is több koncertszervezőtől, producertől, újságírótól, zenei szerkesztőtől érkeznek egész évben ajánlások azokról a zenekarokról, előadókról, amelyek/akik láthatóan önerőből jutottak el teltházas klubkoncertekig, vagy éppen a rádióban vagy a YouTube-on népszerű dalokig. Közülük választja ki egy nagy létszámú kör azt a nyolc előadót, akiket meghívnak a versenybe.

 

?Mindenki örömmel fogadta a meghívásunkat, sohasem fordult elő, hogy valaki nemet mondott volna. Az eddigi tapasztalataink és a résztvevők visszajelzései azt igazolják, hogy bár a Nagy-Szín-Pad!-nak nagy a tétje, mégsem kizárólag versenyként tekintenek rá, sokkal inkább egy négynapos koncertsorozatként, amelyet rengeteg fesztiválmeghívás és egyéb felkérés követ. Az idei évben jelentős díjjal bővül a sor: a Visegrádi Csoport magyar elnöksége apropóján egy-egy csehországi, lengyelországi és szlovákiai fesztiválra is eljut a Nagy-Szín-Pad! egy résztvevője, illetve ebből a három országból mi is vendégül látunk zenekarokat? ? mondta el az alapító, majd hozzátette: céljuk továbbra is az, hogy fesztiválok, koncertmeghívások, illetve a Petőfi TV és a Petőfi Rádió nyilvánossága által reflektorfénybe kerüljenek olyan produkciók, amelyek klubokban, fesztiválokon már bizonyítottak, és akár nagyszínpadokon is megállják a helyüket.

 

A versenyek helyszíne ? ahogy az elmúlt négy évben, úgy idén is ? az Akvárium Klub lesz. ?Fesztiválhangulat költözik az Akváriumba május 2-től. Négy napon át két-két élő koncerten vehet részt a közönség, a döntőnek pedig ugyancsak az Akvárium ad otthont május 11-én. A koncertsorozat idei érdekessége, hogy az egyes fordulók után cseh, szlovák és lengyel zenekarokat is láthatnak az ide érkezők, olyanokat, amelyeket külföldi fesztiválszervezők ajánlottak nekünk, és amelyek június végén a Telekom VOLT Fesztiválon is színpadra lépnek majd? ? árulta el Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció vezetője.

 

EGYIK
Antonia Vai
Fotó: antoniavai.com

A Nagy-Szín-Pad!-ot 2014-ben a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió indította útjára és azóta is együtt gondozzák. ?Ma már tucatnyi olyan zenekarra, előadóra lehetünk büszkék, amelyek/akik a siker kapujában a Nagy-Szín-Pad!-on is szerepeltek, ma pedig fesztiválok megkerülhetetlen főszereplői és a Petőfi Rádió legnagyobb sztárjai. Ha csak néhányat említhetek: a Halott Pénz, a Szabó Balázs Bandája, a Margaret Island, a Honeybeast, a Blahalouisiana, az Ivan and the Parazol, a Fran Palermo, a Lóci Játszik vagy a Middlemist Red mind-mind megfordult már a Nagy-Szín-Pad!-on. Az idei mezőny nemcsak színesnek, de ugyancsak izgalmasnak ígérkezik!? ? tette hozzá Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója.

 

?A Nagy-Szín-Pad! elmúlt négy éve azt mutatja számunkra, hogy a verseny gazdái és a popszakma aktív munkatársai jó érzékkel ajánlanak és hívnak meg fellépőket a versenybe. A Petőfi TV idén is 90 perces show-műsor keretében, élőben közvetíti a négy elődöntőt és a döntőt, sőt: a műsorban a kulisszák mögé is bevisszük a nézőket? ? tudtuk meg Medvegy Anikótól, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatójától.

Az egyes fordulókat számos portál ugyancsak élőben streameli, a Nagy-Szín-Pad! fő médiapartnere, a Recorder pedig kiemelt figyelemmel követi a verseny alakulását.

A NAGY-SZÍN-PAD! 2018-AS RÉSZTVEVŐI

 

AMIGOD
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 5. Akvárium Klub

Az Amigod formációban Köteles Leander a ?80-as évek szintipop zenéje iránti szeretetét önti formába. A Hősöd volt a zenekar első slágere, melyet a Love Story követett: ez a dal egészen a MAHASZ Rádiós játszási lista 13. helyéig repítette az Amigodot. A zenekar első albuma 2015. október 24-én jelent meg Love Story címmel, melynek A38 Hajón tartott lemezbemutatójáról az M2 koncertfilmet forgatott.

ANTONIA VAI
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 3. Akvárium Klub

Antonia Vai svéd/magyar énekes-dalszerző 2013-ban érkezett Budapestre, hogy felkutassa a gyökereit, de annyira megfogta a város szépsége, hogy azóta is itt él. Antonia gyorsan a magyar underground zenei élet egyik meghatározó alakjává válva turnézott a Quimbyvel, dolgozott a Bohemian Betyarsszal, fellépett az összes jelentősebb magyar fesztiválon, és teltházas koncertet adott a MÜPA-ban. Gyakran indul el járatlan úton, ha inspirációra vagy újrakezdésre van szüksége, ezt tökéletesen példázza 2017-ben megjelent, Ritual című albuma is.

25594342_1510824535637270_3155197789940183791_n
Apey & The Pea
Fotó: a zenekar Facebook-oldala

APEY & THE PEA
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 2. Akvárium Klub

Az Apey & The Pea (sludge/metal/stoner-grunge) 2008 végén alakult Budapesten Áron Andris (ex-Neck Sprain) szólóprojektjéből átalakulva, illetve egykori Superbutt-tagokkal (Makai László, Prepelicza Zoltán) kiegészülve. Az agresszív és látványos élő előadásmód, illetve a nehézfémsúlyú gitárriffek, a klasszikus metálszellem teszik lehetővé, hogy lenyűgöző, intenzív, nem szokványos koncertélménnyel távozzon a közönség. Az Apey & the Pea 2017 szeptemberében jött ki legújabb, már harmadik anyagával, a HEX-szel, melyet a teltházas A38-on tartott lemezbemutató koncert után körbeutaztattak hazánk városaiban. A zenekar 2008-as megalakulása óta számos külföldi és itthoni sikert mondhat magáénak, többek között a 2015-ben elnyert Fonogram-díjat az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele kategóriában.

BELAU
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 4. Akvárium Klub

A 2015-ben alakult Belau üzenete egyszerű: próbáljunk meg kiszakadni a hétköznapi nyüzsgésből és igyekezzünk megélni a pillanatot. Debütáló daluk 2015 végén látott napvilágot, Island of Promise címmel és bekerült az Aranyélet című HBO-sorozatba, a Deezer Magyarország szerkesztőinek éves kedvencei közé, az Index legjobb 2015-ös dalai közé, és előszeretettel játszotta a Petőfi Rádió is. A hozzá tartozó kisfilm megnyerte az 1. Magyar Klipszemlét és számos magazinnál bekerült az év legjobb klipjei válogatásba, nézettsége több mint 500 ezer megtekintésnél jár. Majd 2016 novemberében jelent meg ?The Odyssey? című bemutatkozó lemezük. Az ezt bemutató koncertjüket az A38 Hajón tartották dupla teltházzal. Az album Fonogram-díjat nyert az év elektronikus zenei lemeze kategóriában. Az első nagylemezükhöz tartozó remix EP egyik dalát a BBC Radio 1 is lejátszotta, és 2017-ben felkerült a zenekar az EBBA-listára egyedüli magyarként.

 

BYEALEX ÉS A SLEPP
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 4. Akvárium Klub

A ByeAlex és a Slepp alakulása nagyjából 2015 nyarára tehető. Két tag cseréjével, Márta Alex (ének, szájharmonika), Szeifert Bálint (basszer, vokál), Schnellbach Dávid (szólógitár), Fekete Balázs (dob) és Tóth Gésa Zoltán (gitár) ötösében jöttek létre. Már 2015 őszén sikereket értek el Még mindig című dalukkal, amely mai napig a rádiók egyik kedvence. Ezt sorra követték egyéb kedvencek, mint a Lotfi Begivel közös Bababo vagy a Pixával megírt Részeg, illetve a mostani újdonság, a Lábas Viki közreműködésében előadott Menned kéne. Alex tudja, hogy egyéb közéleti szereplései miatt mindig is különc lesz a zeneiparban, de a Slepp-pel karöltve hisznek a zenéjükben, amelyet megállás nélkül fejlesztenek és a közönségük iránti tisztelettel játszanak mindenhol.

JETLAG
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 5. Akvárium Klub

A Molnár Tamás és Czoller Bence által 2016-ban alapított lírikus elektropop zenekar már a bemutatkozó bulijával megtöltötte az Akvárium Kishallt, és 2018 februárjában látványos, nagy sikerű lemezbemutatót tartottak az Akváriumban. A JETLAG olyan produkciót tett színpadra, amely megszólalásában és látványában is egyedülálló és újszerű a magyar könnyűzenében. A zenekar sztorija a repülés köré épül: színpadi show-jukban stewardessnek öltözött táncosokkal, tematikus vizuállal és látvánnyal dramaturgiailag is utalnak arra, hogy a néző nem csupán egy koncertre, inkább egy repülőútra vált jegyet, pontosabban boarding passt. Dalaik sorra a rádiós chartok élmezőnyéig jutottak. A Karszalagok klipje bejutott a 2. Magyar Klipszemle ?Legjobb alakítás? kategóriájának shortlistjébe, tehát a legjobb öt pályamű között szerepelt sikerrel. A JETLAG első albuma, a Check-In 2018 februárjában jelent meg, rajta olyan közönségkedvencekkel, mint a Karszalagok, a Keresem a bajt, a Repül az idő vagy a Sziluett.

28468447_1597801240295479_9073603857275275479_n
NB
Fotó: az együttes Facebook-oldala

NB
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 2. Akvárium Klub

Az egyszemélyes hadseregként induló, hyper-pörgőnyelvű rapper és producer két lemezzel és jó pár emlékezetes videóklippel a háta mögött, már az AM:PM Music színeiben öttagú, élő felállásával érkezik a Nagy-Szín-Pad!-ra. A ?90-es évek ?golden-era? beatjeiből, régi táncdalokból vagy éppen electroswingből táplálkozó csapat az elmúlt években megmutatta, hogy sokkal többet tud lerakni stílusban, mint amit a skatulyázók megelőlegeznének egy hiphop-zenekarnak. A 220 BPM Felett szőnyegbombázása, az Annyi Minden balladázós lazasága és a Megállíthatatlan Fish-Krisztiánnal megturbózott zúzása után most aktuálisan épp a LOL szántja az étert.

 

SOULWAVE
Nagy-Szín-Pad! elődöntő: 2018. május 3. Akvárium Klub

A Soulwave-et 2007-ben alapította Foror Máté énekes-dalszerző és Huszár Ádám gitáros. A zenekar dalait lélekemelő monumentalitás, nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek jellemzik, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatják. Több sikeres dal után a valódi áttörést a Mindent elhittem című szám hozta meg a zenekarnak 2016-ban. Legnagyobb slágerük, a Kalandor A Dal 2017-es döntőjéig jutott. A Soulwave igazi ereje azonban a koncertezésben rejlik: a csapat az összes jelentős nyári fesztiválon színpadra lépett, és könnyedén csinálnak teltházas klubbulikat szerte az országban.