Az első napon, augusztus 3-án egész nap a Balaton100Szó, az ország egyetlen olyan rendezvénye, amely körbeöleli a Hip-Hop/Slam Poetry és irodalmi programokat egy helyen idén először a balatonföldvári Kultkikötőben várja az érdeklődőket. A rendezvény célja a szövegcentrikus műfajok és az underground művészetek széleskörű bemutatása minden korosztály számára. Napközben irodalmi programok, Slam Poetry és sok más a kortárs lírához köthető előadás lesz, az esti koncerteken pedig a hazai underground rap legkreatívabb előadói lépnek színpadra.

cms_list_header_shape_94_0_1010_568
Balaton100Szó

 

Nappali programok:

– 10:00 Graffiti bemutató és közös alkotás / Művészek ? Slip13, Ábra

– 10:00-11:00 Irodalmi gyerekfoglalkozás Horváth Kristóffal

– 11:00-12:00 Beszélgetés Simon Mártonnal és Závada Péterrel, melynek témája: Demokrácia vagy elitizmus: a slam és az írott költészet viszonya a kortárs kulturális térben

– 13:00-13:45 Kálomista Bence Művészetterápia című előadása és felolvasás?

– 14:00 Farkas Janó és Elbert Alexandra Art Or Die című kiállításmegnyitója ?

– 14:30-16:30 Slam Poetry verseny / Vendégek ? Simon Márton és Horváth Kristóf

 

Esti programok:

– 17:00-18:00 Track Battle

– 18:00-18:20 Főnix Crew

– 18:20-21:00 Slanguage, Mocskos Márka, PoeNick, Gege, BlooBlasco, Stereo Kollektív, Soul a New, SkillWalker, Sla

– 21:00 Akkezdet Phiai

cms_list_header_shape_49_0_1104_621
Kétely

 

Kétely címmel John Patrick Shanley filmje alapján az Orlai Produkciós Iroda előadásának szabadtéri bemutatója a balatonföldvári Kultkikötőben látható augusztus 4-én este. A történet szerint 1964-et írunk. A bronxi St. Nicholas Egyházi Iskola igazgatónője, Aloysius nővér kemény kézzel és gyanakvással kezeli a gondjaira bízott gyerekeket. Az iskola azonban új tanítót kap Flynn atya személyében, aki modern gondolkodást és személyes odafigyelést hoz a szigorú intézménybe. Hamarosan összetűzésbe kerülnek, és amikor egy fiatal nővér elárulja, hogy a férfi különös figyelemmel viseltet az egyik diák iránt, az események váratlan fordulatot vesznek. A Pulitzer- és Tony-díjas dráma több, mint ötszázszor ment a Broadwayn, filmváltozatában, melyet maga a szerző rendezett, Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket, most Udvaros Dorottya és Fekete Ernő főszereplésével látható Pelsőczy Réka rendezésében.

 

A hatalmas sikerrel bemutatott Bagoly és Cica című komédia filmen is emlékezetes volt, főszerepeit Barbara Streisand és George Segal játszották. Az Orlai Produkciós Iroda előadásának rendezője Pelsőczy Réka, a főszerepben Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás. Az előadás Balatonföldváron augusztus 5-én este lesz látható. Felix ifjú író, aki a nagy áttörésre vár. Szakadatlanul dolgozik a nagy regényen, amely majd híressé teszi, ám a kiadók sorra utasítják vissza. Doris, a magát modellnek valló fiatal nő a jég hátán is megél ? illetve élne, ha hagynák. Ám az éjszaka közepén kiteszik a lakásából, ő pedig bekopog, hogy menedéket keressen Felixnél. Náluk ellentétesebb két embert még nem hordott a hátán a föld! Csupán egy percre van szükség, hogy egymás agyára menjenek. Ám mégis együtt kell élniük egy pici garzonlakásban, hát mindent megtesznek, hogy valahogy túléljék a helyzetet.

cms_list_header_shape_99_0_1003_564
Mesterhármas

 

Ha lenne más is? avagy a Férfi és a Nő dalban ? Gubás Gabi zenés estjének vendége Szabó Győző lesz augusztus 4-én este a balatonboglári Kultkikötőben. Mi kell a Nőnek? A Férfi. Mi kell a Férfinak? A Nő. Karinthy szavaival élve: ?Hogy érthetnék meg egymást hisz mind a kettő mást akar.? Közismert slágerek, Abba, Queen, Sting és mások meglepő és fülbemászó átdolgozása latinos stílusban, nagyszerű idézetekkel fűszerezve, nemre és korosztályra való tekintet nélkül.

 

A Rózsavölgyi Szalon Mesterhármas című előadása augusztus 5-én este lesz látható a balatonboglári Kultkikötőben, Csizmadia Tibor rendezésében. A Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. És ahogy az lenni szokott, az a bizonyos harmadik sem hiányozhat a képből. A néha pattanásig feszülő indulatok mellett ugyanakkor a humor is szerepet kap a darabban, amely még árnyaltabbá és izgalmasabbá teszi a három szereplő történetét. Eric Assous, a főként vígjátékairól híres francia drámaíró kétszer is elnyerte a Franciaországban rangosnak számító Moli?re-díjat, első alkalommal éppen a Mesterhármas-nak köszönhetően.

cms_list_header_shape_0_150_1600_900
Kippkopp és Tipptopp

 

Hajdu You Do? ? Hajdu Steve stand up showja augusztus 3-án este várja a közönséget a balatonfenyvesi Kultkikötőben. Az előadás direkt módon használja az interaktivitást, ami miatt a nézők nincsenek biztonságban, ezért elképzelhető, hogy néhányuk a színpadi szereplés élményével távozik. Ha házastársával érkezik, csak még jobban elmélyül szerelmük, viszont az egyedül élők tartós kapcsolatra találhatnak az előadás alatt!

 

A gyerekeket Földváron augusztus 5-én és 6-án délelőtt, Bogláron 4-én és 6-án, míg Fenyvesen 1-jén, 4-én és 5-én délelőtt várják izgalmas előadások. A Mesés Kikötőbe érkezik A fán lakó gyermek, Hamupipőke, Kippkopp és Tipptopp.

 

Fotó: kultkikoto.hu